Nu desfiinţaţi Ministerul Energiei!

0

Cum bine spunea cineva, „energia este pentru economia unei ţări ceea ce este sângele pentru corpul uman”.
Peste tot în Europa şi în lume se pune o miză uriaşă pe politicile în domeniul energiei, în condiţiile ştiute ale limitării în timp a resurselor energetice. Liberalizarea pieţei de energie şi totodată unificarea pieţelor de energie la nivel european sunt fenomene evidente care presupun un răspuns strategic din partea fiecărui actor naţional.
Guvernanţa acestor resurse devine, astfel, o chestiune fundamentală, de ordin strategic. Pentru România, o guvernanţă bună în domeniul energiei (ca şi în domeniul tehnologiei comunicaţiilor, de altfel) este obligatorie pentru orice guvern dacă vrem cu adevărat să devenim un actor regional în aceste două domenii-cheie ale viitorului.
În pofida unor deficienţe majore existente astăzi în sectorul energetic din România, tocmai liberalizarea pieţei de energie poate genera avantaje competitive pentru ţara noastră dacă se întrunesc anumite condiţii, între care, cele mai importante sunt: o voinţă politică gata să acţioneze strategic, dezvoltări tehnologice, investiţii majore de capital, cooperare inteligentă în plan internaţional, reengineeringul sectorului de gaz în acord cu funcţionarea unui sistem liberalizat, promulgarea unui pachet legislativ sub forma unui Cod al Energiei, pregătirea şi antrenarea unei generaţii de ingineri, jurişti şi economişti capabili să gestioneze liberalizarea pieţelor etc.

Din această perspectivă, ar fi o imensă greşeală dacă, din structura guvernului care se pregăteşte să preia treburile publice, entitatea publică de profil, Ministerul Energiei, ar fi desfiinţată prin comasarea la Ministerul Economiei sau în altă parte.
Desfiinţarea Ministerului Energiei este chiar ultimul lucru de care ar avea nevoie acum sectorul energetic din ţara noastră.
Sper ca liderii PNL să ţină cont de vocea experţilor noştri, recunoscuţi internaţional, în materie de securitate energetică, cei care spun la unison că ar fi fatal pentru economie ca Ministerul Energiei să nu mai existe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ