Singurul utilaj de bază în activitatea de extracţie a cărbunelui din judeţul Vâlcea s-a prăbuşit nu demult, cu efecte catastrofale asupra economiei locale. Excavatorul de 2400 de tone de la mina Alunu, ce aparţine CET Govora, companie a Consiliului Judeţean Vâlcea, se apropia de o jumătate de secol. Tinerel, nu? Poate că ar mai fi gâfâit, numai că a alunecat pământul sub el.
Până şi natura s-a înfuriat!
Ce a urmat? Nemaiavând cărbune suficient, CET Govora, acum în insolvenţă, a pedalat pe ideea că de ani şi ani livra către Uzina de Sodă a polonezilor de la CIECH abur industrial sub costul de producţie. Aşa că a mărit preţul. Urmaşii lui Sobieski au dat imediat replica urmaşilor lui Remus Borza şi au ameninţat că închid fabrica. Şi ce să vezi, s-au ţinut de cuvânt! Aşa că, pe 18 septembrie, la ora 00,00, au strâns bine robinetul şi au trimis acasă vreo 550 de oameni. Probleme se anunţă şi peste drum, la Oltchim-Chimcomplex, care primeşte de asemenea abur industrial de la CET. Deci, tremură instalaţiile şi la Vuza!!!
Tremură instalaţiile, dar oamenii?
E clar, conceptul centralelor pe cărbune este perimat. Cu atât mai mult cu cât cărbunele din bazinul Berbeşti-Alunu e şi prost. Numai că, până la găsirea unor soluţii de tip „joint-venture”, sau o centrală proprie, avansate de pan Urbanovski, e cale lungă.
Aşa că, deocamdată, cheia stă într-un excavator care să asigure cărbune către CET Govora, prin reluarea activităţii miniere de la Alunu. Complexul Energetic Oltenia (CEO), companie a Ministerului Economiei, se aude că ar deţine un astfel de utilaj care nu este folosit la ora actuală.
Bun, şi? Şi…nimic! Birocraţie….chestii…socoteli!
Că de unul nou-nouţ, nici vorbă!
Câte excavatoare s-or fi păpat de 30 de ani încoace?
Fericite că USG e a polonezilor, Oltchim al lui Vuza şi CET în insolvenţă, autorităţile locale, dar şi parlamentarii, au băgat capetele în păpuşoi, după ce pâlpâiseră o ţâră, de dragul imaginii. Colac peste pupăză, o ştire dinspre Bucureşti anunţa săptămâna trecută nişte consultări interguvernamentale româno-poloneze, în urma cărora premierul Viorica Dăncilă a salutat semnarea unor Memorandumuri. Însă nicio referire directă la situaţia companiei poloneze din judeţul Vâlcea. În acest context, doamna premier, cităm: „şi-a manifestat satisfacţia pentru faptul că oamenii de afaceri din Polonia îşi sporesc investiţiile în România”.
Ce-i al Viorichii, e! Se pricepe la momente potrivite!
Momente ca ale ei, mai rar!