Aleşii judeţeni au votat în şedinţa din 23 aprilie „ordinul de împrăştiere” pentru sumele colectate în vistieria CJ
Doljul are buget în creştere şi axat pe investiţii

Plenul CJ Dolj a aprobat cu unanimitate de voturi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2019 al judeţului Dolj, în sumă totală de peste 590 de milioane de lei. Veniturile pe care contează vistieria judeţeană au sporit faţă de anul trecut, mai-marii administraţiei doljene lăudându-se, în plus, cu o cotă considerabilă acordată investiţiilor.

0

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, a ţinut să puncteze atuurile proiectului prezentat aleşilor, mai ales sumele alocate secţiunii de dezvoltare şi componenta semnificativă pe care o reprezintă fondurile atrase de la Uniunea Europeană. „Avem peste 590 de milioane de lei, echivalentul a peste 124 de milioane de euro, cu 23% mai mare comparativ cu anul precedent. O creştere substanţială înregistrează şi suma aferentă obiectivelor de investiţii pentru acest an, care se apropie de 334 de milioane de lei, echivalentul a peste 70 de milioane de euro, fiind cu 73% mai mare decât în 2018. În structura veniturilor, o pondere foarte importantă, de aproape 42%, o deţin sumele aferente investiţiilor realizate din fonduri nerambursabile, fie prin programe ale Uniunii Europene, fie prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală: peste 228 de milioane de lei, echivalentul a 48 de milioane de euro. Pe capitole de investiţii, primul loc îl ocupă Transporturile, cu o sumă de peste 216 milioane de lei (peste 45 de milioane de euro), ceea ce reprezintă aproape 65% din totalul fondurilor pentru dezvoltare”, a spus Prioteasa.

Buget generos, licitaţie cu ghinion

Deşi declarate prioritate a CJ, investiţiile în infrastructură au parte de un debut nu tocmai fulminant, după cum o ilustrează parcursul unuia din cele mai costisitoare proiecte demarate de administraţia judeţeană. „Pentru anul acesta şi anul viitor am hotărât să ne axăm pe investiţiile în infrastructură. Anul acesta avem circa 46 de milioane de euro. E vorba în mare parte de lucrări în continuare, de sistemul de management al deşeurilor, de unitatea de primiri urgenţe, dar şi de reabilitarea drumurilor judeţene. 37 de milioane de euro avem valoarea totală a proiectului de reabilitare pentru drumul Craiova – Cetate. Vineri am stat toţi aici cu sufletul la gură să vedem cine se înscrie la licitaţie. N-a venit nimeni, ceea ce înseamnă că sunt din ce în ce mai puţine firme dispuse să preia un asemenea proiect de anvergură. Sunt, desigur, ceva probleme cu creşterea salariilor în domeniu, cu costurile materialelor, care au mai crescut, dar vă asigur că vom relua cât mai repede procedura şi suntem determinaţi să ducem proiectul la bun sfârşit”, a precizat (foto) Ion Prioteasa.

Aeroport de un milion de călători pe an la Craiova

Mai-marii CJ Dolj au alocat în proiectul de buget şi sumele necesare Aeroportului Internaţional din Craiova, pe care îl pregătesc pentru a doborî un nou prag psihologic în privinţa numărului de călători care îl tranzitează. „Tot la capitolul transporturi avem 6,7 milioane de euro pentru extinderea terminalelor de plecări şi sosiri ale aeroportului din Craiova. E vorba de o extindere de peste 2.200 de metri pătraţi, asta însemnând că aeroportul va putea procesa peste un milion de călători pe an, ceea ce va asigura necesarul pentru câţiva ani. Vom avea alocate şi sume pentru achiziţia de echipamente, pentru că odată cu creşterea numărului de călători creşte şi necesarul de utilaje de care avem nevoie şi trebuie să ţinem pasul”, a mai spus şeful CJ Dolj.
La capitolul investiţii în sănătate, spitalul judeţean rămâne în top în privinţa sumelor repartizate de CJ Dolj, unitatea medicală beneficiind de un nou proiect recent semnat de administraţia judeţeană şi dedicat clinicilor de oncologie şi dermatologie. „Am semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea clinicilor de oncologie şi dermatologie. Noi ne-am adresat în principal zonei de oncologie. Am primit din fonduri europene circa un milion de euro şi am hotărât să punem noi de două ori mai mult şi să facem această clădire să fie un adevărat centru de oncologie. Este a doua boală de care se moare în acest judeţ, deci este cu adevărat necesar. O să insistăm în continuare şi la doamna ministru şi oriunde trebuie ca la Craiova să existe un adevărat institut de oncologie. De asemenea, vom continua eforturile noastre vizavi de Unitatea de Primiri Urgenţe, unde avem în continuare proiectul de reabilitare şi extindere. Nu ne vom zgârci absolut deloc, dacă trebuie să băgăm 6 milioane de euro, 6 vom băga”, a mai spus Ion Prioteasa.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ