Sâmbătă, în sala „Amza Pellea“ din incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, una dintre cele mai importante bresle ale oraşului, avocaţii, a fost chemată să îşi aleagă noua conducere pe următorii patru ani. Candidaţi la demnitatea de decan au fost Lucian Săuleanu, aflat în căutarea unui nou mandat, Elena Oancea, binecunoscut avocat şi cadru didactic de renume al Facultăţii de Drept din Craiova, şi Radu Marinescu, unul dintre avocaţii cu nume şi renume din Baroul Dolj.
Deşi nu puţini sunt cei care se aşteptau ca „bătălia“ să fie una mult mai strânsă, având în vedere profesionalismul şi probitatea morală a celor doi contracandidaţi ai actualului decan, Săuleanu a reuşit să tranşeze disputa într-un singur tur, adunând 289 de voturi dintr-un total de 384 de voturi exprimate. Victoria zdrobitoare a lui Săuleanu, dar puţin scontată la momentul votului, are câteva explicaţii simple pentru cei care doresc să privească puţin mai în profunzime lucrurile.
Mandatul trecut, unul plin de neîmpliniri dacă privim la promisiunile electorale pe care le-a făcut, i-a prilejuit lui Săuleanu să strângă în jurul său o bună parte dintre oamenii importanţi ai contracandidaţilor săi din urmă cu patru ani. Oferindu-le diverse dispense, oportunităţi în cariera universitară sau beneficii directe de pe urma activităţii în barou, promiţându-le alte lucruri frumoase pentru următorii patru ani, el şi-a atras de partea sa câţiva „influenceri“ din barou. Exemple ar fi multe, dar acum ne oprim doar asupra fostului decan Ion Turculeanu (căruia i-a jurat fidelitate până la „moarte“ în lupta pentru preşedinţia Uniunii Naţionale a Barourilor din România), avocatului Dragoş Mihai Nicu sau profesorului universitar Daniel Ghiţă (avocat a cărui prezenţă în instanţe este una meteorică).

Dezinformarea şi promisiunile deşarte, arme favorite
O altă metodă de a-şi atrage voturi a fost aceea de a promite mai multor avocaţi sprijin pentru obţinerea unui post de consilier al baroului. El a discutat cu o mare parte dintre candidaţi, negociind voturile taberei sale în schimbul voturilor taberelor acestora, chiar dacă ştia clar de la început că nu îi va putea sprijini pe toţi. Aşa a reuşit să mai „ciupească“ multe zeci de voturi, exact ceea ce îi trebuia pentru a evita un tur doi cu adevărat catastrofal pentru şansele sale.
O altă stratagemă folosită cu succes a fost aceea de a încuraja absenteismul la vot, inducând ideea că alegerile sunt deja câştigate de el. Ştiind că beneficiază de un număr destul de mic de voturi, insuficiente pentru a-i asigura victoria din primul tur în cazul unei prezenţe masive la vot a avocaţilor din barou, de câteva luni de zile şi-a pus apropiaţii să propage ideea că are deja asigurată victoria. „E jucat meciul, s-a pus spate în spate cu Turculeanu şi nu mai are cine să îl bată! Câştigă din primul tur“, a fost unul dintre mesajele aruncate pe „piaţă“ de apropiaţi ai săi. Cum contracandidaţii săi s-au mişcat greoi şi târziu, aceste zvonuri s-au transformat în certitudini în mintea multora, ceea ce i-a determinat să nu mai vină la conferinţă.

Viitorul nu sună tocmai bine
Ce va urma pentru Baroul Dolj în cel de-al doilea mandat al lui Săuleanu nu este greu de anticipat. Cum visurile sale de preamărire politică nu par a se fi încheiat, în ciuda peregrinării prin bătătura majorităţii partidelor politice de pe partea dreaptă a eşichierului politic în speranţa obţinerii unui mandat de primar sau parlamentar, este foarte posibil să continue politizarea mascată a baroului şi a unei părţi importante din consiliu. Din păcate, acest lucru va scădea şi mai mult din credibilitatea acestei importante instituţii. Apoi, cel mai probabil vom asista în continuare la reacţii contradictorii ale conducerii baroului în unele cazuri sensibile care îi privesc pe avocaţi, reacţii determinate nu atât de indecizia factorilor de conducere, cât de „datoriile“ acestora faţă de diverse segmente ale societăţii craiovene. Din punct de vedere profesional, nu este de aşteptat să se întâmple nimic spectaculos. Condiţiile de muncă pentru avocaţii baroului cel mai probabil vor rămâne aceleaşi, dacă nu cumva se vor înrăutăţi, în timp ce relaţiile dintre baroul şi celelalte componente ale actului de justiţie din judeţul Dolj, instanţe, parchete şi penitenciare, nu vor suferi cine ştie ce modificări spectaculoase, din simplul motiv că Săuleanu nu este persoana potrivită pentru a negocia schimbări esenţiale în acest sector. Nu a făcut mare lucru în acest sens nici în primul mandat, atunci când poate exista o motivaţie, cum şi-ar putea imagina cineva că o poate face acum… Dar, până la urmă, votul acordat reprezintă voinţa acestei bresle, iar dacă a fost ales cu atât de multă uşurinţă după un mandat atât de slab, atunci Lucian Săuleanu are toate motivele să continue cu determinare pe aceeaşi linie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ