Mă aflu în aceste zile, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, la Nairobi, în Kenya, unde are loc a patra ediţie a Adunării Naţiunilor Unite pentru Mediu.
Desfăşurată sub deviza „Think Beyond, Live Whithin” , cel mai important forum planetar pe tema mediului înconjurător reuneşte 4.700 de oameni din întreaga lume, şefi de stat, miniştri, secretari de stat, parlamentari, patroni de multinaţionale, experţi pe probleme de mediu şi reprezentanţi ai multor organizaţii neguvernamentale. Tema generică a celei de-a patra Sesiuni a Adunării se intitulează: „Soluţii inovatoare pentru provocările de mediu, consum şi producţie durabile”.
Dezbaterile în paneluri, comisii, grupuri de lucru, dar şi în sesiuni plenare au rostul de a identifica soluţii inovative, durabile, acceptate de toată lumea, pentru o protecţie reală a biodiversităţii la nivel global, pentru un management rapid şi eficient al stocurilor tot mai mari de deşeuri, inclusiv pentru curăţirea apelor planetare de miliardele de tone de plastic care le poluează (în condiţiile în care estimările specialiştilor vorbesc de o creştere a producţiei de plastic cu 40% în următorii zece ani!!!).
Este o reuniune a responsabilităţii pentru Viitorul nostru comun, pentru apărarea dreptului la o existenţă curată pentru generaţiile ce se vor succede la viaţă în următoarele decenii.
Peste 30 de proiecte de rezoluţii vor fi discutate şi adoptate la această reuniune, rezoluţii ce vizează următoarele domenii: consumul şi protecţia durabile, economia circulară, deşeurile alimentare, mobilitatea curată, protejarea mediului marin de activităţile costiere, acţiuni vitale în economia circulară, infrastructură durabilă, geo-ingineria, guvernanţa privind micro-plasticul şi deşeurile marine, soluţii inovatoare pentru managementul deşeurilor solide, contribuţia transportului în sectorul de calitate a aerului şi schimbări climatice, achiziţiile publice durabile, managementul sustenabil al azotului, egalitatea de gen – drepturile femeilor în guvernanţa de mediu, implementarea planului „Către o planetă fără poluare”.
Este important de ştiut că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a coordonat poziţia comună a statelor UE în OECPR, organism ce a pregătit această Adunare a ONU privind Mediul. Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Dorin Corcheş, colegul meu din ALDE, a condus delegaţia României la cel de-al patrulea Comitet deschis al reprezentanţilor permanenţi la Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (OECPR).
Prin urmare, o contribuţie importantă a ţării noastre la o dezbatere globală cu atât de multe implicaţii pentru viaţa cetăţenilor planetei.
Un alt aspect interesant este acela că una din vocile politice puternice în favoarea unui efort global susţinut pentru mediu, preşedintele francez Emmanuel Macron, va fi prezent la Nairobi zilele următoare şi va susţine la acest forum ONU pentru Mediu un discurs în cadrul reuniunii „One Planet Summit”, iniţiată chiar de el în 2017 şi aflată acum la ediţia a treia.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ