Majoritatea parlamentară PSD, veşti bune pentru români: Cum puteţi accesa subvenţia de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

0

Statul român va susţine cetăţenii care doresc să producă energie electrică în propriile gospodării, printr-un Program de instalare a panourilor fotovoltaice, derulat de Administraţia Fondului de Mediu, prin intermediul căruia vor primi o subvenţie în valoare de 20.000 de lei. Oamenii vor dispune de aceşti bani după ce se vor înscrie la firmele de instalatori declarate eligibile de către Administraţia Fondului pentru Mediu, începând cu luna martie a acestui an.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în „Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare – Sisteme fotovoltaice.
Necesitatea înscrierii firmelor de instalatori în cadrul AFM este motivată de faptul că montajul sistemelor fotovoltaice în locuinţele oamenilor se va realiza de către aceste societăţi, care apoi vor primi suma de 20.000 lei/persoană din partea statului.
Subvenţia de 20.000 de lei a statului reprezintă 90% din valoarea unui sistem fotovoltaic, în timp ce diferenţa de 10% va fi suportată de către beneficiar. Spre exemplu, pentru un sistem în valoare de 22.000 de lei, 20.000 de lei plăteşte AFM, iar 2.000 de lei clientul. Programul va aduce beneficiarilor o economie de 22.800 de lei pe durata de viaţă a sistemului de producere a energiei electrice.
Aplicarea Programului armonizează legislaţia României la pachetul legislativ al Uniunii Europene în materie de energie, prin conferirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică. Astfel, oricare român poate să joace un rol important în sistemul naţional energetic şi pe piaţa energiei, ceea ce va da şansa consumatorilor casnici să îşi dezvolte noi afaceri şi, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea economică generală a ţării.
Programul de instalare a panourilor fotovoltaice prevede şi faptul că potenţialii producători, aproximativ 30.000 de persoane, vor putea să îşi comercializeze cantitatea de energie electrică produsă suplimentar propriilor nevoi în Sistemul Energetic Naţional, iar producţia suplimentară de energie furnizată în sistem nu va fi fiscalizată. În concluzie, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în reţeaua electrică a furnizorilor, primind bani în schimbul energiei vândute.

Deputat PSD Dolj,
ALINA TĂNĂSESCU

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ