Educaţia în Craiova, lăsată în voia sorţii!

0

Autorităţile locale din Craiova au o datorie restantă faţă de generaţia viitoare. Investiţia în Educaţie este una din obligaţiile majore ale unei primării înţelepte, dar, din păcate, la Craiova lucrurile nu stau deloc aşa cum ar trebui.
Învăţământul din Craiova suferă şi din cauza problemelor generale ale sistemului românesc, dar şi din cauza delăsării edililor.
Pe de o parte, educaţia românească este prizoniera mentalităţilor din secolul trecut. Avem un sistem care pune mare preţ pe memorarea unor răspunsuri: calea sigură spre succesul şcolar este tocitul şi reproducerea mecanică a unor informaţii! Educaţia care pune în centru creativitatea copilului, capacitatea lui de sinteză şi aplecarea spre rezolvarea problemelor practice rămâne un obiectiv îndepărtat.
Pe de altă parte, la Craiova problema este agravată şi de lipsa investiţiilor în şcoli. Soarta Liceului Voltaire, obligat să îşi schimbe de mai multe ori sediul, din lipsa unui spaţiu adecvat, este un exemplu grăitor. Nici şcoli emblemă pentru oraş, precum Colegiul Naţional Carol I, nu primesc respectul pe care îl merită. După ce autoritatea locală a mimat preocuparea pentru reabilitarea acestei clădiri monument istoric, a decis apoi să paseze responsabilitatea către Compania Naţională de Investiţii.
Cu totul alta ar trebui să fie abordarea faţă de acest domeniu. Învăţământul este esenţial pentru viitorul oricărei comunităţi locale. Banii investiţi astăzi în educaţie se vor întoarce mâine, cu dobândă! Niciun oraş nu se va putea dezvolta fără o economie dinamică, iar economia are nevoie de oameni bine pregătiţi. Cea mai importantă resursă pentru companiile viitorului nu vor fi mineralele sau energia, ci resursa umană, iar investiţiile se vor îndrepta către acele regiuni unde această resursă are calitatea cea mai înaltă.
Autoritatea locală nu are dreptul să se ascundă în spatele Ministerului Educaţiei şi să dea vina exclusiv pe acesta pentru felul cum merg lucrurile în domeniu. Există pârghii importante pe care le are pentru a stimula învăţământul, cea mai importantă dintre acestea fiind investiţia în şcoli noi, primitoare, dotate aşa cum se cuvine, inclusiv pentru programele after-school, şi care să îndeplinească toate normele de siguranţă. De asemenea, trebuie sprijiniţi şi acei profesori care îşi dau toată silinţa pentru a-şi educa aşa cum se cuvine elevii, prin burse de merit care să acopere achiziţionarea de cărţi, materiale şcolare şi participarea la conferinţe.
Soluţiile există şi ar putea să fie aplicate într-un timp rezonabil, cu condiţia ca Educaţia să devină cu adevărat o prioritate pentru cei aflaţi la conducere, nu numai la nivel declarativ!

Ionuț Stroe – deputat PNL Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ