Despre Raportul MCV, fără patimă

0

Ca român liberal şi democrat, cred că un viitor bun pentru România nu poate exista în afara Uniunii Europene. În acelaşi timp, cred că un viitor bun pentru România înseamnă o atitudine demnă, bazată pe argumente solide în relaţia României cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European.
Respectăm Comisia europeană, respectăm votul Parlamentului European, însă avem dreptul, şi aş zice obligaţia, să ne spunem cu voce clară punctul de vedere şi faţă de acest Raport. Apăsat acolo unde acesta este nedrept faţă de România şi neconform realităţii din ţara noastră.
Recentul Raport MCV asupra României este un document, din păcate, cu multe judecăţi de valoare modelate politic, partizan, sub influenţa dreptei conservatoare europene, a PPE. Sunt şi elemente pe care trebuie să le analizăm cu multă atenţie şi acolo unde sunt lucruri de îndreptat, să o facem cât mai repede.
Raportul arată însă, în linia sa fundamentală, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a devenit tot mai mult unul mai degrabă de verificare şi urechiere decât unul de Cooperare şi Înţelegere corectă a deciziilor şi realităţilor de la Bucureşti.
Majoritatea covârşitoare a deciziilor în plan legislativ luate – de la începutul acestei guvernări cel puţin – a ţinut cont de: Constituţia României, Recomandările Comisiei de la Veneţia, Recomandările oficialilor europeni.
Am atras atenţia, cel puţin noi cei din ALDE, asupra incompatibilităţii dintre principiile fondatoare ale construcţiei europene şi protocoalele secrete de la Bucureşti din anii regimului Băsescu. Abia în ultima perioadă prin vocea liderului ALDE Europa, GUY VERHOFSTAD, s-a pus un accent mai clar pe această practică neconformă UE.
Personal sunt convins că, dacă mai mulţi europarlamentari şi lideri ai Comisiei ar fi avut voinţa să vină şi să VADĂ ce se întâmplă în România cu adevărat, ar fi fost înclinaţi să aibă mai degrabă o atitudine de înţelegere realistă, decât una de ostilitate partizană.
Legat de această practică a protocoalelor secrete, ar trebui să punem – cu toţii şi în mod repetat până se va înţelege şi în cercurile politice de la vârful UE – următoarea întrebare legitimă:
Domnilor, cum a fost posibil ca tocmai sub umbrela, protecţia acestui MCV, să se producă în România cele mai grave abuzuri de ordin judiciar generate de imixtiunea agresivă a serviciilor de informaţii în actul de justiţie?!
Avem în baza principiului european al cooperării loiale între statele UE şi al principiului european al tratamentului egal faţă de statele membre, să primim un răspuns elaborat.
Dacă se va întâmpla vreodată asta, nu am cum să ştiu. Dar dacă se va întâmpla, atunci, cu siguranţă, de la acel moment MCV va deveni istorie.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ