Ion Prioteasa: Suntem datori să ne amintim mereu prețul dureros pe care înaintașii noștri l-au plătit pentru înfăptuirea Marii Uniri

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, vineri, la ceremonia organizată pentru cinstirea jertfei militarilor din cavaleria Armatei României în luptele din Primul Război Mondial care au avut loc în comuna Robănești.

0

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a adresat următorul mesaj: „Noi, generația căreia îi revine onoarea de a celebra un secol de la Marea Unire, suntem datori să ne amintim mereu prețul dureros pe care înaintașii noștri l-au plătit pentru înfăptuirea acestui vis. Faptele de eroism și actele de sacrificiu cu care s-a scris cel mai strălucit capitol din trecutul nostru nu trebuie niciodată uitate.
Fapte precum cele consemnate în istorie drept «Șarja de la Robănești» ne vorbesc și astăzi despre admirabila structură morală a celor care au luptat în Războiul de Întregire a Neamului, clădind modele de abnegație și devotament prin modul în care au înțeles să se pună cu totul în slujba dezideratelor unei întregi națiuni.
Acum mai bine de un veac, într-o zi cenușie de noiembrie, în momente de cumpănă, 110 cavaleriști din Regimentul 9 Roșiori au dat măsura curajului, avântându-se în atac impetuos asupra inamicului, printr-o ploaie de gloanțe, pentru a-și salva camarazii care cădeau secerați de artileria germană.
Astăzi, când le cinstim memoria, doresc să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor care v-ați alăturat acestei inițiative comemorative. Datorită dumneavoastră, 110 stejari se vor înălța pe locul în care, odinioară, 110 eroi s-au ridicat mai presus de teamă și de moarte și au intrat în eternitate – pentru ca actul lor de sacrificiu să nu fie vreodată uitat.
În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, permiteți-mi să exprim recunoștința noastră pentru faptele de glorie ale tuturor celor care, prin truda și prin jertfa lor, au făcut posibilă Unirea din 1918, precum și respectul nostru pentru cei care au continuat și duc mai departe nobila tradiție a Armatei, veterani de război și militari ai prezentului.”
Manifestarea de comemorare a eroilor „Șarjei de la Robănești“ a fost urmată de o acțiune de plantare a unui număr de 110 stejari, în memoria celor 110 cavaleriști din Escadronul 3 al Regimentului 9 Roșiori.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Dolj și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă, în parteneriat cu Garnizoana Craiova, Primăria Comunei Robănești, Direcția Silvică Dolj și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Dolj.
Alături de președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la ceremonie au mai participat subprefectul județului Dolj, Cristian Șovăilă, administratorul public al județului, Cosmin Durle, membri ai Parlamentului României, consilieri județeni și reprezentanți ai autorităților și ai instituțiilor publice locale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ