Zilele Culturii Albaneze au continuat cu sport, muzică și poezie

Evenimentul „Zilele Culturii Albaneze”, inițiat de deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a continuat și duminică, oaspeții albanezi împletind, cu succes, activitățile culturale cu cele sportive.

0

Ziua a debutat la Sala Polivalentă din Craiova, acolo unde delegația albaneză, în frunte cu deputatul Fate Velaj, a asistat la meciul de handbal dintre SCM Craiova și CSM Bistrița. După partidă, oaspeții deputatului Bogdan-Alin Stoica au avut ocazia să viziteze Stadionul „Ion Oblemenco“, fiind extrem de impresionați de templul fotbalului craiovean. Universitatea Craiova s-a ales chiar cu un nou suporter, deputatul Fate Velaj primind în dar un tricou al echipei alb-albastre care purta autografele tuturor jucătorilor lui Devis Mangia.

De la sport la muzică
Cea de-a doua parte a zilei a fost marcată de un eveniment de excepție găzduit de Muzeul de Artă, unde zeci de craioveni au avut ocazia să se delecteze cu un concert susținut de unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Albania, compozitorul și pianistul Aulon Naci, dar și cu câteva piese interpretate de maestrul fluierului Vendim Kabaj. „Când ne-am propus să organizăm acest eveniment, le-am spus tuturor că trebuie să se pregătească cât mai bine deoarece venim într-un loc plin de istorie (Palatul Jean Negulescu – n.red.), o clădire simbol pentru România. Cu această ocazie, vreau să lansez și o invitație pentru artiștii și compozitorii craioveni să viziteze Vlora, să susțină concerte ori expoziții într-unul dintre cele mai deosebite orașe din Albania. Avem devoie de acest dialog cultural deoarece cultura poate să creeze punți între țări, între popoare“, a declarat deputatul Fate Velaj, care este, la rândul său, poet și pictor.
Tot în cadrul evenimentului, cei prezenți au luat contact cu poezia albaneză, printre poeții ale căror opere au fost recitate fiind Margin Camaj, Voreo Ujko sau Visar Zhiti.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ