Bătălia contra produselor contrafăcute

0

Traficul ilicit de mărfuri se manifestă printr-o incidenţă crescută a contrabandei şi a comercializării produselor contrafăcute.
Afacerile corecte din întreaga Europă pierd anual cca 45 de miliarde de euro din vânzări şi cca 550.000 de locuri de muncă din cauza invaziei produselor contrafăcute. Producătorii şi comercianţii produselor contrafăcute nu plătesc impozite, contribuţii sociale şi TVA, astfel că taxe anuale de peste 8 miliarde de euro nu sunt colectate.
Fenomenul este încă unul de amploare şi în ţara noastră. România pierde anual cel puţin jumătate de miliard de euro din necolectarea unor taxe şi cca 30.000 de locuri de muncă din cauza comerţului cu produse contrafăcute.
La acestea se adaugă riscurile mari la adresa securităţii publice, a mediului şi sănătăţii oamenilor, generate de acest trafic de produse de contrabandă. Riscuri cu consecinţe nefaste pe termen mediu şi lung dacă ne gândim fie şi numai la substanţele ultratoxice din ţigările sau din ţesăturile contrafăcute.
În faţa unei astfel de realităţi violente este nevoie de un front comun autorităţi-factori economici-societate civilă-consumatori responsabili. Am participat recent la evenimentul ACTIV România, cea mai dinamică asociaţie în lupta contra traficului ilicit de mărfuri. Au fost prezentate studii serioase care atestă că în pofida unor succese în această bătălie, fenomenul rămâne unul foarte îngrijorător.
Majoritatea comercianţilor preferă să achiziţioneze produse contrafăcute pentru a le revinde. Majoritatea consumatorilor preferă să plătească mai puţin pe diverse mărfuri contrafăcute dacă ele sunt mai ieftine. Iată elementele esenţiale ale unui cerc vicios care alimentează contrabanda cu produse ilegale contrafăcute.
Salut decizia colegilor mei parlamentari de a iniţia o Zi de Luptă împotriva Traficului Ilicit de Mărfuri, ca o formă de conştientizare publică asupra acestui fenomen periculos.
Bătălia trebuie dusă însă în fiecare zi şi peste tot în ţară. Pentru că în fiecare zi acest trafic prejudiciază societatea românească.
O Strategie Naţională competitivă de Combatere a Traficului Ilicit de Mărfuri este absolut necesară pentru un pachet coerent de acţiuni care să limiteze drastic acest fenomen. Trebuie regândite programele speciale de dezvoltare economică în zonele puternic afectate de traficul ilicit. Este de asemenea foarte importantă dezvoltarea unor programe naţionale de educare a populaţiei în sensul prevenirii consumului de produse de contrabandă şi contrafăcute, programe care să fie promovate masiv inclusiv în unităţile de învăţământ.
Doar un efort perseverent şi concertat poate da rezultate. Limitarea acestui fenomen este obligatorie!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ