După aproape zece ani de cercetare şi testare, compania Clariant, unul dintre cei mai mari jucători mondial din domeniul produselor chimice de specialitate, cu o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de dolari şi o prezenţă în 53 de țări de pe toate continentele, a decis să implementeze tehnologia sunliquid într-o fabrică ce va fi „emblematică“ pentru grupul elveţian. „După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid®. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Unitatea de producție va avea un rol important ca punct de referință pentru marketingul licențelor sunliquid® la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă“, a declarat Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv al Clariant. Acesta a precizat că grupul nu-şi propune să devină un producător de etanol, ci doreşte să demonstreze că tehnologia sunliquid® este competitivă, sustenabilă și viabilă la scară industrială.

Tehnologia sunliquid®, testată cu succes în Germania
De mai bine de şase ani, compania Clariant testează cu succes obţinerea de etanol din reziduri agricole într-o fabrică de mici dimensiuni, situată în orăşelul german Straubing, lângă Munchen. Etanolul produs aici este comercializat şi se regăseşte deja în diferite produse de curăţat. De asemenea, compania are un parteneriat cu gigantul Mercedes pentru testarea etanolului ca şi combustibil pentru motoarele convenţionale, într-un amestec cu benzina. „Vrem să vedem care sunt rezultatele pe termen lung ale folosirii etanolului ca şi înlocuitor pentru combustibilii fosili. Avem un parteneriat cu cei de la Mercedes care durează de câţiva ani şi vizează flota lor de autoturisme. Etanolul este folosit, într-un amestec cu benzina, drept combustibil pentru motoarele clasice, adică motoarele existente deja pe piaţă. Până acum, rezultatele arată că nu există niciun fel de problemă, ci dimpotrivă. Rezultatele arată o îmbunătăţire a performanţelor motorului, precum şi o scădere a emisiilor de CO2. Asta deoarece bioetanolul este aproape neutru din punct de vedere al poluării“, a declarat Markus Rarbach (foto), director de business pentru linia biocombustibil.

Potenţialul României este uriaş
În momentul în care s-a dovedit că tehnologia sunliquid® este sustenabilă, compania Clariant a decis să facă următorul pas, care reprezenta construirea unei fabrici pentru producerea de bioetanol la nivel industrial. A fost momentul în care elveţienii au început să caute o locaţie adecvată pentru noua investiţie. „Am ales România pentru faptul că ţara are un potenţial uriaş din punct de vedere al materiei prime folosite de această tehnologie, anume paiele de grâu, iar Craiova are o poziţionare excelentă din acest punct de vedere. În acest moment, această resursă este irosită, mulţi fermieri alegând să ardă paiele sau să le lase pur şi simplu pe câmp“, a precizat Markus Rarbach. Acesta a adăugat că, iniţial, compania a testat obţinerea de bioetanol din planta de grâu, însă, ulterior, a descoperit că paiele au o cantitate suficientă de glucoză care poate fi valorificată. Astfel, folosind tehnologia brevetată sunliquid®, compania obţine o tonă de etanol din aproximativ patru tone de paie. „Toate studiile arată că, până în 2030, populaţia golbului va depăşi cifra de 8,3 miliarde, iar peste 60% vor trăi la oraş. Asta va duce la o creştere a consumului de alimente cu 50% şi o cerere pentru energie cu peste 60% mai mare. Aşadar, avem nevoie de surse alternative de energie, dar obţinerea sa din producţia destinată hrănirii populaţiei nu este viabilă. Astfel că am decis să testăm rezidurile agricole provenite de la grâu, porumb, orez sau trestia de zahăr, asta deoarece producţiile agricole diferă de la un continent la altul. Aşa am descoperit că acestea conţin o cantitate suficientă de zahăr care, trecut printr-un proces tehnologic adecvat, poate fi transformat în etanol“, a explicat Christian Kohlpaintner (foto).
Reprezentanţii Clarinat sunt de părere că, în România, pot funcţiona mai multe fabrici de bioetanol obţinut din paie, deoarece există foarte multe zone unde agricultura este dezvoltată, amintind de zona de Vest a ţării, dar şi zona de Sud-Est. Astfel, cred elveţienii, cu implicarea autorităţilor, dar mai ales a investitorilor din acest domeniu, ţara noastră poate deveni un jucător important pe piaţa europeană a bioetanolului.

Gata în doi ani
Producția de bioetanol la noua fabrică, situată pe un teren de 10 hectare în comuna Podari, lângă Craiova, va începe în 2020. Reprezentanții Clariant spun că aici vor lucra aproximativ 100 de angajați, iar investiţia va crea alte 300 de locuri de muncă legate de sectoare precum agricultură sau logistică. Compania intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, o parte dintre aceştia urmând să beneficieze de pregătire la fabrica din Straubing, Germania. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu, dar și alte cereale, care vor fi achiziţionate de la fermierii locali, fiind estimată o producţie anuală de 50.000 de tone de etanol celulozic.

O investiţie sigură pentru mediu
Chiar dacă au existat temeri legate de riscurile pentru mediu, tehnologia sunliquid®, pe care se bazează producerea de bioetanol, nu implică riscuri. În plus, unul dintre produsele secundare rezultate, cunoscut sub numele de Lignin, este utilizat în proces pentru obținerea energiei necesare astfel încât unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili. În plus, caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi pretratarea fără substanțe chimice, producția integrată de enzime specifice pentru materiile prime și fermentarea simultană a zahărului C5 și C6, asigură o eficiență optimă a costurilor.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ