Patriarhul României a sfinţit Centrul Social-Pastoral din Călimăneşti şi a vizitat Mănăstirea Cozia

0

Patriarhul României a vizitat vineri, 7 septembrie 2018, Mănăstirea Cozia, ctitorie a voievodului Mircea cel Bătrân şi a sfinţit Centrul Social-Pastoral „Sf. Ilie” din Călimăneşti, informează Arhiepiscopia Râmnicului.
”Slujba de sfinţire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. După binecuvântarea aşezământului, Părintele Patriarh Daniel a dăruit centrului o icoană a sfântului ocrotitor, felicitând pe pr. Ştefan Ababei, consilier patriarhal coordonator al Sectorului stavropighii patriarhale şi centre sociale, şi pe diac. George Ene, directorul firmei „Arcada”, pentru lucrările realizate.
”Ne bucurăm că această înnoire a casei corespunde dorinţei ctitorului, vrednicul de pomenire patriarh Justinian, care, fiind vâlcean, a ţinut la locurile acestea, dorind ca să vină mai des. De asemenea, felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie şi Mănăstirea Cozia pentru buna vecinătate şi cooperare şi ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să desfăşurăm o activitate pastorală misionară, mai ales pentru pelerinii care merg în Transilvania şi spre Vâlcea, pentru că sunt pelerini care vin să viziteze frumoasele mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Centrul social-pastoral „Sfântul Ilie” serveşte drept casă de oaspeţi pentru angajaţii şi invitaţii Patriarhiei Române, fiind disponibile 24 de camere pentru persoanele care beneficiază de efectele curative ale apelor minerale şi sulfuroase de la Călimăneşti-Căciulata. Lucrările de înnoire a aşezământului au fost efectuate în perioada martie-noiembrie 2017.
La Cozia, Preafericirea Sa a vorbit despre rolul ctitoriilor voievodale în păstrarea credinţei şi unităţii poporului român.
După binecuvântarea centrului social-pastoral, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat biserica „Sfânta Treime” şi ansamblul Mănăstirii Cozia. După întâmpinarea în pridvorul locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a prezentat succint rolul acestei vechi lavre monahale de pe malul Oltului: ”Cu multă dragoste v-am aşteptat Preafericirea Voastră şi vă mulţumim că aţi venit în această mănăstire voievodală, mai ales în acest an deosebit pentru Mănăstirea Cozia, întrucât s-au împlinit 600 de ani de la trecerea la Domnul a ctitorului ei, Mircea cel Bătrân. Aceast lavră, ctitorită de unul dintre precursorii importanţi ai unificării românilor, a dăruit Bisericii noastre nu mai puţin de treisprezece mitropoliţi – zece mitropoliţi ai Ţării Româneşti, un Mitropolit al Basarabiei, un Mitropolit al Olteniei şi un Mitropolit al Ardealului – , nouă episcopi, dar şi a împodobit cultura română cu o şcoală de miniatură, de copişti, de muzică, aici fiind compuse vestitele pripeale de către unul dintre sfetnicii voievodului Mircea cel Bătrân, care s-a călugărit şi a primit numele de Filotei”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie.
În cuvântul de răspuns, Preafericirea Sa a vorbit despre rolul ctitoriilor voievodale în păstrarea credinţei şi unităţii poporului român. ”Această biserică este foarte armonioasă şi impresionează nu atât prin masivitatea ei, cât prin armonia ei şi prin pictura ei bizantină. Se vede că ctitorul ei avea o credinţă puternică şi că a dorit să aibă locul de veci într-o mănăstire, ştiind că celelalte construcţii, în general cele militare, sunt foarte trecătoare, dar Biserica, în rugăciunile ei, pentru ctitori dăinuie în istorie, are vocaţia de a răspândi în istorie mireasma veşniciei. De aceea, cunoaştem că voievozii români au creat două tipuri de cetăţi: militare, pentru apărarea integrităţii teritoriale, şi spirituale, biserici de mănăstire mai întâi, apoi biserici de mir, pentru apărarea integrităţii şi identităţii spirituale a noastre”, a spus Patriarhul României. La final, Preafericirea Sa a felicitat obştea mănăstirii pentru lucrarea misionară şi păstrarea candelei aprinse a credinţei şi evlaviei faţă de domnitorul ctitor, dăruind o cruce de binecuvântare, cutii cu tămâie din Oman şi mai multe cărţi liturgice şi istorice despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în Primul Război Mondial şi Marea Unire de la 1918. În semn de recunoştinţă, arhim. Vartolomeu Androni, stareţul Mănăstirii Cozia, a dăruit Patriarhului României o icoană a Maicii Domnului, mulţumindu-i pentru prezenţă şi binecuvântarea obştii monahale. După înscrierea acestui moment istoric pe filele Sfintei Evanghelii, Părintele Patriarh a depus, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, o candelă şi o coroană de flori la mormântul voievodului Mircea cel Bătrân, la împlinirea a 600 de ani de la trecerea acestui voievod român în Împărăţia cea veşnică, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ