Leul şi-a luat o pauză de la scădere

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea şefei DNA, a oferit leului posibilitatea să îşi stabilizeze poziţia faţă de euro, care a atins în 21 iunie maximul său istoric de 4,6695 lei.

0

Posibilitatea ca euro să atingă pragul de 4,7 lei ar fi pus banca centrală, în opinia analiştilor de la ING Bank, în situaţia de a injecta în piaţa valutară circa 2,5 miliarde euro în ultimele două luni. De altfel, valoarea sumei aduce aminte de perioada iulie – septembrie 2012, atunci când a fost suspendat fostul preşedinte Băsescu.
Cursul euro a început perioada la 4,6587 lei, iar după o creştere la 4,6607 ea a fost încheiată la 4,6550 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,652 – 4,657 lei
Cursul dolarului american a crescut de la 3,9738 la 4,0064 lei, pentru a încheia intervalul la 3,9774 lei.
Moneda elveţiană s-a depreciat pe pieţele internaţionale la 1,164 – 1,172 franci/euro, iar media ei a scăzut de la 4,0032 la 3,9781 lei, la sfârşitul perioadei.
Evoluţia leului din următoarele săptămâni va fi influenţată de nivelul aversiunii faţă de risc, care poate creşte în condiţiile în care războiul comercial dintre Statele Unite şi China se va amplifica, având în vedere că excendentul comercial chinezesc cu SUA din iunie s-a ridicat la 30 miliarde dolari.
Un rol important îl vor avea şi politicile monetare ale marilor bănci centrale. O creştere a dobânzilor-cheie va reduce interesul pentru monedele emergente, cum este şi leul.
Creşterea zilnică a ratelor la creditele contractate de români a încetinit, după ce BNR a dat un semnal pozitiv pieţii menţinând dobânda sa de politică monetară la 2,5%, mizând pe scăderea inflaţiei, care a încheiat luna trecută la 5,4%.
La sfârşitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35%, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,47%, cel mai ridicat nivel începând cu 21 martie 2014. Indicele ROBOR la 9 luni s-a oprit la 3,51%, iar cel la 12 luni la 3,56%.
Perechea euro/dolar a coborât de la 1,1788 dolari, maxim al ultimei luni, la 1,1613 dolari, pentru ca la sfârşitul perioadei să urce la 1,1726 dolari, investitorii alegând prudenţa înainte de întâlnirea între preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin.
Dolarul a profitat de declaraţiile preşedintelui Fed, Jerome Powell, conform cărora faptul că piaţa muncii este robustă şi nivelul inflaţiei din SUA se plasează aproape de ţinta propusă sunt motive solide pentru continuarea procesului de majorare a dobânzii de politică monetară din Statele Unite.
Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg valora la sfârşitul intervalului 6.367,14 dolari.
Valoarea bitcoin ar putea suferi modificări ca urmare a faptului că autorităţile de reglementare internaţionale au prezentat un cadru pentru monitorizarea riscurilor asociate monedelor nevirtuale, chiar dacă ele nu reprezintă în prezent un pericol major pentru stabilitatea financiară.

Analiza cuprinde perioada 10 – 16 iulie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ