Cu sprijinul deputaţilor doljeni
Calvarul repartitoarelor devine obligatoriu

După o perioadă în care românii care locuiesc la bloc îşi găsiseră echilibrul termic, aleşii neamului au decis că este un moment bun pentru a readuce haosul în facturile de căldură. Astfel, cu 216 voturi pentru şi doar 16 împotrivă, deputaţii au adoptat un Proiect pentru modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică, lege care consfinţeşte revenirea în forţă a celebrelor de-acum repartitoare de clădură, care vor trebui montate obligatoriu în toate apartamentele racordate la sistemele centralizate municipale de termoficare. Printre parlamentarii care au votat DA se regăsesc şi cei zece deputaţi doljeni care, de această dată, par să fi lăsat deoparte neînţelegerile politice şi au acceptat fără să clipească introducerea forţată a „calorimetrelor“ în vieţile a milioane de cetăţeni.

0

Deşi ar fi trebuit să reprezinte soluţia prin care proprietarii racordaţi la sistemele centralizate de încălzire ale oraşelor să-şi scadă costurile cu energia termică, printr-o repartizare reală a acestora în funcţie de consum, repartitoarele de căldură – sau calorimetrele cum sunt ele cunoscute – s-au dovedit nu doar ineficiente, dar în majoritatea cazurilor au creat situaţii absurde în care nimeni nu mai consumă, dar toată lumea plăteşte, iar singurele care câştigă sunt firmele care le-au montat. În plus, pentru că pot fi păcălite destul de uşor, s-a ajuns în situaţia în care o parte dintre proprietari erau nevoiţi să plătească ceea ce furau vecinii lor. Iniţial, după ce s-au lăsat păcăliţi şi au încheiat contracte pentru montarea repartitoarelor, românii disperaţi de costurile aberante cu factura termică au încercat să găsească sprijin la instituţiile statului, doar pentru a constata că nu prea există instituţii abilitate să verifice felul în care funcţionează aparatele montate pe calorifere ori modul în care sunt repartizate costurile. Aşa se face că, imediat ce contractele le-au permis, cei mai mulţi dintre proprietarii de apartamente au renunţat la repartitoare şi au revenit la vechea metodă a pauşalului.

Vrei, nu vrei, montezi!
Situaţia se va schimba însă dramatic în următorii doi ani, acesta fiind termenul stabilit acum de către aleşii pentru montarea calorimetrelor. Astfel, după promulgarea actului normativ şi publicarea lui în Monitorul Oficial, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură până la sfârşitul anului 2020. Încălcarea acestui termen va aduce automat o amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru proprietarii care refuză montarea acestor contoare. „Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document. Trebuie precizat că obligativitatea exista încă din 2016, dar reglementarea nu prevedea şi amenzi.

Deputaţii doljeni au spus DA în cor
Demn de menţionat este faptul că, deşi, în mod normal, găsesc puterea să se contreze chiar şi pe cele mai insignifiante aspecte ale vieţii publice locale sau centrale, de această dată parlamentarii doljeni au lăsat neînţelegerile şi animozităţile deoparte şi au votat, în bloc, obligaţia românilor de a-şi monta repartitoare de căldură, în realitate nişte instrumente contestate puternic de proprietarii de apartamente, dar şi de specialiştii în domeniu. Concret, pe lista publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor îi găsim pe social-democraţii: Ion Călin, Alina Tănăsescu, Alexandra Presură, Eliza Peţa-Ştefănescu, Florinel Stancu şi Olguţa Vasilescu, pe liberalii Ionuţ Stroe şi Nicolae Giugea, pe liderul ALDE Dolj – Ion Cupă, dar şi pe useristul Adrian Prîsnel, uniţi de un vot care va aduce multe probleme în apartamentele românilor.

Firmele din domeniu – înţelegeri ilegale
Dincolo de situaţiile aberante create de montarea repartitoarelor, prezentate pe larg de presa locală şi centrală, trebuie spus că decizia parlamentarilor îi aruncă pe români în braţele unor firme controversate şi despre care s-a dovedit că nu se dau înapoi din a încălca legile pentru a-şi maximiza profiturile. Astfel, trebuie amintit că, nu mai departe de anul trecut, Consiliul Concurenţei a constatat că trei dintre companiile care activează pe piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire – SC Romania SRL, SC Techem Energy Services SRL şi SC Elsaco Brunata SRL – s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarifele aferente acestor servicii. În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în acelaşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.
Aparent, firmele respective par să se priceapă şi la lobby…

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ