Atacul la orice vine din partea coaliţiei de guvernare cu siguranţă nu este rezultatul raţiunii.
Politizarea excesivă a criticii reformei Codurilor penale, a legilor justiţiei în general, nu urmăreşte binele public, ci vrea să creeze impresia, şi în societate şi în afară ţării, că un mare pericol paşte democraţia şi statul de drept în România. Şi asta se întamplă numai pentru că, undeva, Cineva nu se împacă deloc cu ideea ca PSD şi ALDE să fie la putere pînă la alegerile din 2020.
Este incredibil cum reuşim să ne faultăm singuri în vreme ce alţii (şi ungurii, şi polonezii, şi cehii, de exemplu) ştiu că în chestiunile mari care ţin de interesele şi obiectivele naţionale strategice să găsească acel consens necesar atingerii lor.
Sunt absolut convins că în condiţii de normalitate democratică toate aceste reforme ar fi putut întruni fără probleme un consens legitim al puterii şi opoziţiei. Pentru că aceste modificări nu caută să favorizeze pe cineva anume, ci pur şi simplu caută să aducă la standarde europene prevederi legale învechite şi care au permis abuzuri de putere inacceptabile pentru o societate de tip occidental. Pentru că aceste modificări sunt realizate pe argumente juridice solide, iar nu pe lozinci.
Din nefericire pentru societatea românească, chiar în anul Centenarului său, cel care are prin Constituţie obligaţia realizării consensului a ales să fie partizan, să fie subiectiv, să joace în echipă care refuză să înţeleagă că accesul la guvernare se face prin vot democratic, nu prin boicot al democraţiei şi al Constituţiei. Şi nici prin invocarea manipulatorie a unor apeluri, scrisori făcute de instituţii ale altor state. Apropo de acestea, nu există nicio critică punctuală concretă a scrisorii celor 12 ambasade faţă de vreun articol, paragraf etc. care au făcut obiectul reformei codurilor.
Repet, niciuna dintre modificările la Coduri nu vizează să salveze infractori, hoţi, violatori, corupţi de pedepsele meritate, decise de o justiţie cu adevărat „oarbă”, nefăcută la comandă politică.
Ele vizează doar respectarea dreptului la o justiţie corectă pentru toţi, respectarea demnităţii umane în adevăratul sens al cuvântului. Şi mai vizează ca acolo unde justiţia decide definitiv asupra vinovăţiei unei persoane accentul să fie pus pe recuperarea prejudiciului într-un timp cât mai scurt.
ALDE va milita în continuare pentru reforme care să respecte în spiritul şi litera legii drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.
Am ales cu toţii să fim în Uniunea Europeană. Nu avem decât un singur drum care corespunde interesului nostru naţional: să fim un membru serios al acestei Uniuni, unul care respectă standarde şi valori europene în toate politicile publice.
În concluzie, acum mai mult decât oricând, ”abuzul” de raţiune este absolut necesar. El nu dăunează ci dimpotrivă ar face mult bine sănătăţii societăţii româneşti.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ