În timpul întâlnirii, reprezentanţii partidelor parlamentare au avut posibilitatea să îşi exprime punctele de vedere cu privire la cele trei proiecte de lege aflate în discuţie, dar şi asupra procedurilor parlamentare de adoptare a acestora.
Reprezentanţii partidelor de opoziţie au subliniat că proiectele au fost adoptate în mare grabă, fără consultarea organizaţiilor profesionale ale magistraţilor şi fără o dezbatere suficient de aprofundată. În consecinţă, textele conţineau prevederi neconstituţionale, declarate ca atare şi de Curtea Constituţională. De asemenea, în timpul discuţiilor s-a menţionat faptul că forma actuală a legilor afectează echilibrul între puterile statului şi poate duce la subordonarea politică a magistraţilor, ceea ce ar însemna un pas în spate pentru lupta împotriva corupţiei şi o întoarcere la situaţia de la începutul anilor 2000.
Prezent la dezbatere, deputatul Ionuţ Stroe a declarat: „Salut venirea la Bucureşti a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, dar mă tem că Puterea vrea doar să mimeze dialogul, pentru că ne aflăm aproape de sfârşitul procesului de legiferare. În ciuda apelurilor noastre repetate, PSD şi ALDE au refuzat până acum cu încăpăţânare să accepte o opinie din partea experţilor internaţionali. Comisia de la Veneţia este un corp apolitic, format din specialişti cu reputaţie impecabilă. Opinia lor nu e influenţată de niciun partizanat politic, ci doar de dorinţa ca societatea românească să se poată ridica la standardul pe care ea însăşi şi l-a fixat – cel al democraţiei autentice”.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ