Aţi auzit de amygdaline?

0

Nu, nu înseamnă inflamarea amigdalelor. Dar de solanină? De lectins? De leguma care ”mănâncă” zahărul din organism? Staţi, c-aici e de bine. Ce ziceţi de (recită Toma Caragiu:) proprietăţile antiaging ale plantei care luptă contra declinului cognitiv? Nu numai revoluţia digitală ne copleşeşte, ci şi revoluţia alimentară. Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti nu mai merge. Sunt român şi rad nişte avocado, e bine? Pariez că muicile noastre ne-ar întreba ce-am păţit, că avocatul cere bani. Etichetele produselor alimentare ţipă a străinătate şi globalism: Franţa, Portugalia, China, Italia, Spania, Norvegia, Egipt, Columbia şi multe alte ţări. Suntem sfătuiţi să nu cumpărăm ca adormiţii tot ce excită papilele şi se perindă prin faţa ochilor, ci să citim cu luare-aminte etichetele. Asta presupune să dispunem cel puţin de doi factori: timp şi cunoştinţe. Ne mutăm cu scăunelul în malluri ca să răsfoim atâta enciclopedie culinară şi să nu facem varice. E obligatoriu, dacă vrem să evităm etapa lecturilor şi mai pretenţioase, cea legată de prospectele produselor farmaceutice. De secole, ai noştri ca brazii au tot prăjit în ulei de floarea-soarelui şi au trăit până la adânci bătrâneţi. Degeaba. Mult mai sănătos decât uleiul de floarea-soarelui e cel de măsline. Noi, care-am tradus Iliada şi Odiseea, nu ne-am priceput să-l traducem pe grecul cu ulei de olivă presat la rece. Că am fi cumpărat măslinele şi am fi aşteptat iarna şi gerul, e altceva. Profesorul Mencinicopschi ne informează că aciditatea uleiului de măsline presat la rece se încadrează între 0,1-0,2 la sută, dar, altă belea, puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli. Să luăm aminte. Vedeţi câtă bătaie de cap cu treburi de-ale gurii nepotolite? Majoritatea ”delicateselor ucigaşe” provin din Asia, dovadă că asiaticii nu au şcoala falsificatorilor de produse europeni, care le reciclează de zici că-s noi. Merele, perele, piersicile, cireşele, caisele aduse din Orientul Mijlociu conţin o toxină, amygdaline. Cartofii expuşi la prea multă lumină conţin solanină, fasolea roşie negătită conţine lectins şi este contraindicată. Extrem de toxice, din cauza acidului oxalic, sunt frunzele de rubarbă, originară din Tibet, foarte căutată în Marea Britanie. Iar sparanghelul are proprietăţi antiaging, împiedică declinul cognitiv la care este supus creierul. Leguma care ”mănâncă” zahărul din organism este fasolea, foarte indicată în regimul diabeticilor (după tort să îngurgităm atunci o porţie de ”bătută”?). Despre ingredientele din mezeluri, ca să ştiţi ce şi cum, fiţi culţi la cap. Dacă vreodată v-au dat pe spate mezelurile Aldis, e vremea să vă reveniţi: aţi înghiţit şorici, piele de Peneş, foarte multe E-uri şi, ocazional, piuliţe, şuruburi, hârtie.