Noaptea Muzeelor 2018 la Muzeul Olteniei

Evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediţia a XIV-a, se va desfăşura la Craiova, la Muzeul Olteniei, în ziua de sâmbătă, 19 mai 2018, în intervalul orar 19.00-02.00. În acest interval orar, publicul vizitator se va bucura de accesul gratuit în toate cele trei locaţii expoziţionale: Secţia de istorie-arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secţia de Ştiinţele naturii (str. Popa Şapcă, nr.8), Secţia de etnografie - Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr.16).

0

Vizitatorii sunt invitaţi să descopere expoziţiile într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în istoria şi cultura Craiovei. Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică şi eco-sistem, istorie, produse meşteşugite cu mare artă, lucrările instalate în spaţiile muzeului, punând în discuţie percepţia deopotrivă melancolică, ludică, puternică, a lumii demult apuse, diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a XIV-a ediţie.
Mii de muzee şi instituţii culturale din Europa îşi aprind luminile şi îşi deschid porţile în aceeaşi noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieşind pe străzi în aceeaşi noapte, însoţiţi de prieteni şi familii.
Secţia de etnografie (Casa Băniei) – important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente:
Ritmurile vieţii
Este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase, dar şi de meşteşuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.
Facerea pâinii
Expoziţia este, de fapt, o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este şi ea prezentă în expoziţie.
Oltenia şi patrimoniul său UNESCO
Această expoziţie temporară aduce în atenţia publicului artefacte incluse în patrimoniul universal UNESCO, aparţinând ceramicii de la Horezu, scoarţe tradiţionale româneşti, mărţişorul tradiţional şi Căluşul – ca dans ritual.
La Secţia de Ştiinţele naturii pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici ştiinţifice variate şi complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ş. a.):
Oltenia – Terra fossilis
Periplul muzeal continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziţii.
Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci
La etaj sunt amenajate două expoziţii care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.
Universul şi Sistemul nostru solar
Ultimul nivel este dedicat unei expoziţii care facilitează vizitatorilor cunoaşterea spaţiului cosmic.
Mamifere din patrimoniul Secţiei de Ştiinţele naturii
Scopul expoziţiei este de a face cunoscută colecţia de mamifere care conservă piese valoroase de o deosebită importanţă ştiinţifică.
Din cuprinsul expoziţiei: aspecte vizând sistematica şi biologia celor mai importante ordine de mamifere, răspândirea lor zoo-geografică, diversitatea lor şi curiozităţi despre mamifere.
Promovarea şi valorizarea patrimoniului remarcabil deţinut de Secţia istorie-arheologie se va face prin cele trei expoziţii permanente: Oltenia Preistorică, Redescoperă Istoria şi Oltenia Rediviva.
Spaţiile expoziţionale grupate sub genericul Oltenia Preistorică reprezintă un periplu prin preistoria spaţiului geografic delimitat de Carpaţi, Dunăre şi Olt, începând din Epoca Paleolitică, de-a lungul Epocii Neolitice şi până în Epoca Bronzului, oferind vizitatorilor artefacte istorice de o importanţă deosebită.
Amenajată la parterul imobilului, Expoziţia Redescoperă Istoria redă atmosfera istorică a Antichităţii şi a Evului Mediu din Oltenia, printr-un discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene, în timp ce Expoziţia Oltenia Rediviva prezintă istoria regiunii Oltenia, raportată la perioada cuprinsă între evul mediu târziu şi secolul al XX-lea. Expoziţiile, prin tematică şi modul de expunere, sunt realizate într-o manieră modernă, accesibilă diferitelor categorii de vizitatori, şi îşi propun să provoace la dialog şi interactivitate vizitatorii.
Expoziţia Personalităţi din Oltenia reprezintă o incursiune în viaţa câtorva figuri remarcabile, precum Constantin D. Fortunescu, George Fotino, Valentin Al. Georgescu, N.I. Herescu, Aurelian Metzulescu, Nicolae Titulescu, C.S. Nicolăescu-Plopşor sau Mihail Săulescu. Vizitatorii vor avea ocazia să admire cu această ocazie documente, manuscrise, colaje de fotografii, cărţi poştale şi piese tridimensionale din colecţiile Muzeului Olteniei Craiova.
Interferenţe istorice româno-britanice în Oltenia
Discursul acestei expoziţii îşi propune să evidenţieze legăturile istorice dintre cele două state şi să releve existenţa unei Agenţii Consulare a Marii Britanii în Mica Valahie, cu sediul la Craiova.
Sala ”Ştefan Ciuceanu” va prezenta publicului Salonul Regional de Fotografie Oltenia în imagini. Ediţia din acest an a acestei manifestări prezintă fotografii realizate de elevi de liceu din Oltenia, din clasele IX-XII, pasionaţi de fotografie. Salonul are anul acesta ca temă ”Oltenia – 100 de ani de la Marea Unire”, lucrările oferind o imagine a regiunii la un secol de la acest eveniment istoric care a marcat destinul naţiunii.
De asemenea, comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte pe data de 18 mai Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii. Tema ediţiei din 2018 este Hyperconnected museums: New approaches, new publics.
Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ