Preşedintele mic

0

Am sperat o vreme (scurtă, ce-i drept) că domnul Iohannis ar putea fi/deveni preşedintele de care România are nevoie. Un preşedinte mare care să marcheze pozitiv aceste timpuri, deloc simple, şi care să rămână cu adevărat în istorie.
Din păcate pentru noi toţi, indiferent de opţiunile noastre politice, Klaus Iohannis a ratat toate ocaziile de a fi un preşedinte mare. Al tuturor românilor.
Prin tot ceea ce face, mai ales în ultima vreme, domnia sa lucrează asiduu la propria ”statuie” de preşedinte mic.
Ca parlamentar român, încărcat de responsabilitatea doljenilor care m-au trimis în parlament să-i reprezint, nu pot trece cu vederea jocul de miză mică pe care îl face acum dl. Iohannis. Împotriva intereselor ţării, din păcate.
În locul căutării consensului, dânsul caută cu lumânarea dihonia, conflictul, divergenţele. În locul responsabilităţii pentru o naţiune aflată la Centenar, domnia sa aşază arbitrariul, judecata îngustă, subiectivismul dirijat. Iar în locul adevărului fie el şi nuanţat, preferă minciuna frustă, grosieră, nedemnă de periferia politicii darămite de centrul ei.
Cum poţi ca şef al statului cu principala atribuţie – apărarea intereselor şi imaginii României – să invoci atâtea neadevăruri despre economia ţării tale, aducându-i atâtea prejudicii interne, dar mai ales externe?! De ce să vrei să faci rău când ai atâtea instrumente pentru a face bine?!
România are creştere economică consolidată. O spun şi cei de la FMI şi cei de la Comisia Europeană şi cei de la Agenţia de rating Fitch. Între primele în clasamentul ţărilor cu creştere economică din UE. Iar previziunile pentru viitor sunt revizuite în creştere, nu în scădere.
Preşedintele a tăcut patru ani de zile (mai ales în timpul dezastruosului Guvern Cioloş) iar acum îşi doreşte un conflict cu guvernul şi majoritatea parlamentară PSD – ALDE.
De ce? Pentru a se poziţiona ca falsul salvator în 2019! Asta e miza micului preşedinte Iohannis! Susţinută de prezentarea unor cifre dincolo de realitate. Invocând ”răul absolut” pentru a se putea dânsul înfăţişa ca Binele Suprem.
Care este adevărul cifrelor? Pentru corecta informare a opiniei publice doljene, le voi prezenta mai jos (sursele lor sunt europene, ca să nu existe eventuale suspiciuni).
În primul rând, în ceea ce priveşte veniturile colectate la buget, spre deosebire de primul trimestru din 2017, s-a colectat cu 8,1 mld lei în plus, adică 76,5 mld lei în perioada ianuarie – aprilie 2018, faţă de 68,4 mld lei în aceeaşi perioadă din 2017.
Totodată, faţă de valoarea programată în privinţa colectării la buget, aceasta a fost depăşită cu 1 mld lei. Programate pentru primul trimestru din 2018 au fost 75,5 mld lei, iar guvernul PSD – ALDE a reuşit să realizeze 76,5 mld lei.
De asemenea, creşterea potenţială a PIB prognozată pentru România de către Comisia Europeană este la 4%, fiind a treia cea mai mare creştere a PIB potenţial.
În ceea ce priveşte producţia industrială, în primele două luni este o creştere cu 7% faţă de primele două luni ale anului 2017.
În ceea ce priveşte investiţiile, dacă vom face o comparaţie corectă între datele de anul trecut şi cele de anul acesta, vom vedea că în trimestrul I din 2018 suma alocată pentru investiţii a fost de 4,9 mld lei faţă de 1,7 mld lei în 2017.
Fondurile europene au fost de 4,2 mld lei, cu 44% mai mult decât în 2017, atunci când pentru primul trimestru au fost doar 2,9 mld lei.
Exporturile s-au aflat la 10,9 mld lei în primele două luni, cu 11,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017.
Înregistrăm cel mai mic şomaj pe care l-a cunoscut vreodată România, de 3,94% în primele două luni, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2017 de la 4,74.
Datoria guvernamentală este în scădere. Dacă în 2016 se afla la 37,6%, în 2017 aceasta a fost de 35%, iar tendinţa este de scădere.
ALDE şi întreaga Coaliţie de guvernare nu avem alt obiectiv decât acela al creşterii calităţii vieţii. Am reuşit până acum să facem paşi înainte în această privinţă, iar măsurile privind creşterea veniturilor românilor vor continua. Miza noastră este cea a dumneavoastră: o viaţă mai bună!
Cât priveşte preşedintele mic, nu ne mai facem nicio iluzie…

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ