Un om extrraordinar
„Îl cunosc de câţiva ani buni pe preotul Ion Doru Iagăru şi consider că este un om extraordinar. Un om căruia nu îi este indiferent ce se întâmplă cu semenii din jurul său. Face minuni pentru oamenii care vin să-i ceară jutorul, dar şi pentru nevoiaşii care nu au putut din motive diverse să i se adreseze. Astfel de oameni sunt rari şi din acest motiv trebuie, atunci când îi descoperim, să-i facem cunoscuţi. Să afle toată lumea că mai există oameni care provoacă doar bucurie sufletelor deznădăjduite”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, Liviu Mitroi, directorul Liceuluit Teoretic “Mihai Viteazul”din Caracal.
“Pentru copiii din spitalul nostru, preotul Ion Doru Iagăru este persoana cea mai dragă. El le alină suferinţa prin acţiunile derulate aici. Este, dacă îmi permiteţi să spun aşa, tatăl spiritual pentru pacienţi şi pentru personal. De-a lungul timpului, el ne-a ajutat mult prin donaţiile făcute în urma acţiunilor caritabile derulate. Este omul pentru care nimic nu este imposibil atunci când vine vorba de copii. Cu cât le vede chipul mai zâmbitor, mai luminos, cu atât se simte mai bine. Cred că este momentul să le fim recunoscători oamenilor precum preotul Doru Ion Iagăru”, a susţinut Daniela Liliana Buiculescu.

Medicul sufletelor
Ion Doru Iagăru este unul dintre acei oameni născuţi pentru a vindeca suflete şi inimi, pentru a schimba culorile sumbre ale vieţii într-un frumos curcubeu. Preotul caracalean face parte din minuscula categorie a oamenilor care împrăştie, prin ceea ce fac, bucurie şi i se pare normal. “Avem o legătură directă cu credincioşii, mai ales cu aceia care sunt în suferinţă. Preotul este solicitat la căpătâiul bolnavilor, la căpătâiul muribundului, este solicitat/ chemat în casa în care copiii au nevoie de ajutor şi, ca atare, din primele zile ale pastoraţiei mele, văzând această imagine, au dorit să încerc să o schimb, culorile sumbre să le acopăr cu culori vii, colorate”, a declarat preotul Ion Doru Iagăru, omul care a impresionat prin numărul şi amploarea campaniilor umanitare demarate.

Îngerul copiilor
Preotul caracalean este mai tot timpul prins în derularea unor acţiuni umanitare. Când nu se ocupă de campaniile din preajma marilor sărbători creştine, are grijă ca sâmbătă de sâmbătă să treacă pragul Secţiei de pediatrie pentru a le face copiilor sfârşitul de săptămână mai frumos. Nu uită niciodată că, oricât de multe ar fi făcut pentru îngerii de pe patul de spital, nu este de ajuns. Încearcă să le ofere o mână de ajutor şi specialiştilor care le redau sănătatea, aşa că are grijă de condiţiile de aici şi de îmbunătăţirea dotării.
“Preotul Ion Doru Iagăru ne-a ajutat foarte mult. Cu ajutorul donaţiilor făcute de dânsul, condiţiile din Secţia de pediatrie s-au îmbunătăţit considerabil. Domnia sa vine la fiecare sfârşit de săptămână cu daruri la copiii internaţi şi, alături de voluntari, încearcă să le facă weekendul mult mai frumos decât şi-au închipuit”, a declarat Daniela Liliana Buiculescu, managerul Spitalului Municipal Caracal.

Minuni cu “bănuţii văduvei”
Toţi cei care au avut nevoie de ajutorul său l-au primit. A reuşit acest lucru fără a avea printre susţinătorii financiari oameni de afaceri, ci doar oameni simpli, modeşti. Fiecare a contribuit cu cât a putut, dar, fiind mulţi cei care i se alătură de fiecare dată, sumele strânse din “bănuţii văduvei”, cum îi place să spună, sunt considerabie şi cu ele s-au făcut lucruri importante. “Toată lumea îşi închipuie că alături de mine, la campaniile umanitare pe care le derulez alături de unii dintre credincioşii bisericii noastre, se află directori de mari firme, reprezentanţe ale multinaţionalelor, oameni potenţi financiar. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Noi ne facem treaba din donaţiile de la oameni simpli, donaţii mărunte, cu acei bănuţi din pensia văduvei, dar care contribuie la acţiuni măreţe, care influenţează în bine viaţa micilor pacienţi de la spital şi nu numai a lor”, ne-a mărturisit preotul caracalean.

Bucuria chipului fericit
Ion Doru Iagăru susţine că nimic nu se compară cu bucuria pe care o trăieşti atunci când îţi ajuţi semenii şi îi îndeamnă pe toţi să nu mai fie indiferenţi. În opinia sa, nu trebuie să încercăm să fim doar buni credincioşi, ci şi buni practicanţi. Doar astfel vom trăi sentimentul bucuriei binefacerii. “Pe toţi îi îndemn să facă donaţii. Poate nu au simţit niciodată bucuria aceea când văd un chip fericit, bucuros, când văd că lacrima care curge pe obraz se opreşte, când văd că bătrâna care merge încovoiată se ridică, și când mâna care nu are nimic primeşte ceva. Dacă vor experimenta aceste momente, sigur îşi vor dori ca aceste momente să se tot repete zi de zi şi clipă de clipă. Atunci vor fi darnici, vor fi solidari, vor fi buni”, susţine preotul care face minuni cu “bănuţii văduvei”.
Într-o lume prea grăbită pentru a mai trăi, acţiunile preotului Ion Doru Iagăru ne fac să credem că aparţine altor vremuri, deşi s-a adaptat foarte bine erei tehnologiei. Nu este doar unul dintre primii preoţi angajaţi de Ministerul Sănătăţii, dar şi unul dintre primii care şi-au creat o pagină de socializare prin intermediul căreia promovează acţiunile caritabile.

Ordinul Antim pentru merite deosebite
Preotul Ion Doru Iagăru a contribuit prin donaţiile făcute la construirea unui paraclis la Vidin. Acesta a fost gata în vara anului trecut. Tot atunci, eforturile sale au fost răsplătite printr-o decoraţie extrem de importantă: Ordinul Antim I pentru merite deosebite. Cu smerenie şi modestie, aprecierea bulgarilor el a dedicat-o celor care i-au fost alături în înfăptuirea acestui ajutor. „Vouă, celor mai frumoşi şi devotaţi creştini, vi-l dedic!”, a scris, la vremea respectivă, preotul pe pagina sa de socializare. Despre implicarea şi dăruirea preotului caracalean, mitropolitul Vidinului declara: «La Spitalul Universitar „Sf . Petka”, în oraşul Vidin, s-a deschis un templu în numele Sf. Luca – chirurg şi Sf. Petka. Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vidin Dometian a fost făcută oficial seria „Open Door“ la „Sf. Luka – chirurg și Sf. Petka ” în spital ” Sv. Petka” în oraş. Vidin. SERIES „Open Door“ a fost condusă de Preasfinţitul Episcop Policarp Belogradchik. El a sărbătorit vodoosveshtenie şi a lansat dedicarea templului nou construit, simpla consacrare a templului se va face la 17 iunie (sâmbătă) de la 9:00. Consacrarea templului va începe cu celebrarea Sfintei Liturghii, la care vor participa toţi donatorii, precum şi un grup mare din România vecină, a oraşului Caracal, care sunt principalii donatori ai templului».
Implicarea preotului oltean în diverse acţiuni a fost recunoscută în 2015 şi de către Biserica Ortodoxă Română, care i-a oferit cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale Diploma Omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, „În semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în păstrarea dreptei credinţe şi promovarea culturii creştine”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ