Generalul de flotilă aeriană Gheorghe Zarioiu s-a înălţat la ceruri
S-a stins o stea a aviaticii româneşti

La sfârşitul săptămânii trecute, într-o dimineaţă caldă de final de aprilie, s-a stins din viaţă unul dintre cei mai titraţi ofiţeri ai aviaticii militare româneşti, Generalul de flotilă aeriană Gheorghe Zarioiu. Fost director al Şcolii Militare de Aviaţie „Traian Vuia“ din Mediaş, acesta a avut un rol extrem de important în dezvoltarea şi producţia celebrelor IAR 93 şi IAR 99 Şoim, fiind directorul Centrului de Încercări în Zbor de pe lângă Fabrica de Avioane din Craiova.

0

Născut în anul 1930, în comuna Albeşti (Argeş), Gheorghe Zarioiu a demonstrat încă din primii ani de viaţă o pasiune pentru zbor şi avioane. Spre norocul său, atât familia cât şi dascălii din şcoala primară l-au sprijinit din plin şi l-au îndrumat către Şcoala Militară Tehnică din Mediaş, pentru ca mai apoi să urmeze şi cursurile Academiei Militare Tehnice Bucureşti (facultatea de aviaţie). După finalizarea cursurilor, Gheorghe Zarioiu a petrecut nu mai puţin de patru decenii dedicându-se în întregime aviaţiei militare. A fost, pe rând, inginer-şef de regiment la unităţile de la Deveselu, M. Kogălniceau şi Gearmata, pentru ca mai târziu să fie numit director al Şcolii Militare de Aviaţie „Traian Vuia“ din Mediaş. Activitatea sa nu a trecut neobservată, astfel că la începutul anilor `70 a fost adus la Fabrica de Avioane din Craiova, unde a ocupat funcţia de director al Centrului de Încercări în Zbor, iar mai apoi pe cea de director de producţie şi fabricaţie a celebrelor avioane IAR 93 şi IAR 99 Şoim. În tot acest timp, a publicat numeroase lucrări ştiinţifice despre aviaţia românească, fiind unul dintre cei mai apreciaţi ofiţeri din domeniu.
La începutul anilor `90, după pensionare, a predat Istoria Aeronauticii şi Astronauticii la Facultatea de Electrotehnică din Craiova, participând, de asemenea, la numeroase evenimente de profil organizate în ţară. În anul 1998 a fondat, la Craiova, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii, organizaţie extrem de apreciată de membrii aviaţiei militare şi civile.
Extrem de dedicat pasiunii sale, a publicat 14 cărţi de profil, sute de articole în ziare şi reviste de specialitate, contribuind la formarea a unui număr impresionant de ingineri în domeniul aeronauticii. Nu puţini sunt cei care spun că de numele Generalului Zarioiu se leagă realizări importante privind metodele de învăţământ modern, modernizarea catedrelor şi companiilor specifice şcolii militare.
Aviaţia militară românească a pierdut o stea, însă Generalul Gheorghe Zarioiu şi-a câştigat locul în istorie!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ