Comunicat de presă
PNL aduce legile justiției în fața Comisiei de la Veneția

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat în unanimitate joi, 26 aprilie, sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la pachetul de legi privind justiția care au fost adoptate recent în România.

0

În cadrul Comisiei de Monitorizare, deputatul PNL Ionuț Stroe a fost cel care a prezentat punctul de vedere al Opoziției parlamentare. „Am susținut astăzi în fața colegilor din Comisia de Monitorizare a APCE faptul că legile justiției nu au avut parte de suficiente dezbateri în Parlament, fiind adoptate cu o viteză suspect de mare. În acest moment, societatea românească este puternic polarizată pe acest subiect și dezbaterea internă a ajuns într-un punct dificil, unde majoritatea dorește să-și impună în mod abrupt și inflexibil punctul de vedere. Argumentele aduse de organizațiile profesionale ale magistraților nu au fost nici măcar luate în discuție, iar sutele de amendamente aduse de Opoziție au fost respinse în mare grabă. De aceea, expertiza unei instituții respectate la nivel internațional cum este Comisia de la Veneția ar putea ajuta la deblocarea dezbaterii interne. Am totală încredere în profesionalismul și imparțialitatea experților din cadrul Comisiei de la Veneția, care ne vor oferi o opinie imparțială și foarte bine documentată!”, a declarat deputatul Ionuț Stroe.
Votul din Comisia de Monitorizare a APCE a fost solicitat de Partidul Național Liberal. Până în acest moment, majoritatea guvernamentală a refuzat sistematic să răspundă solicitării Opoziției și societății civile de a cere punctul de vedere al experților internaționali asupra unor legi care au stârnit numeroase controverse și care, mai mult decât atât, au fost avizate negativ de CSM.
Solicitarea avizului Comisiei de la Veneția este o soluție de ultim resort pentru a reuși să facem o dezbatere reală pe o serie de legi atât de importante. Așa cum au atras atenția și partenerii noștri internaționali, cum ar fi experții din cadrul Grupului de State împotriva Corupției (GRECO), dar și Comisia Europeană, prin raportul anual MCV, principiile statului de drept impun respectarea cu sfințenie a independenței justiției.

Ionuț Stroe, Deputat PNL,
Membru în Delegația României la APCE

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ