Vâlcea: Cum s-au păpat 750.000 de lei pe un incendiu nestins

La o lună de la recepţia lucrărilor de construcţii pentru stingerea incendiului de la depozitul de gunoi Măldăreşti, lucrări care au costat aproape 750.000 de lei, groapa a luat foc din nou. Pompierii vâlceni încearcă, de duminică , 4 martie, să stingă focarele, iar şansele de reuşită par departe. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”General Magheru” al Judeţului Vâlcea, incendiul se manifestă la adâncime, cauza fiind autoaprinderea. Depozitul de la Măldăreşti, care aparţine firmei Sacomet, fusese închis în iulie 2017 ca neconform.

0

Aceasta este o recidivă la marele incendiu izbucnit în august 2017, pe circa 12 hectare, şi raportat ca ”stins” spre finele anului trecut. Pe 5 februarie a.c., o comisie amplă, alcătuită din zece reprezentanţi ai constructorului-Hidroconstrucţia SA, proiectantului-Cepromin Deva, ai Gărzii de Mediu Vâlcea, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Vâlcea, ai Primăriei Măldăreşti şi ai ISU Vâlcea semnaseră şi recepţia lucrărilor de stingere focar incendiu. Termen de garanţie, 12 luni. Valoarea finală a lucrărilor executate a fost de 738.839.76 lei, bani alocaţi în acest scop din fondul de rezervă al Statului.

Proprietarul gropii: „Din groapă ieşea fum, iar ei ziceau că iese abur”
La finele lunii august 2017, un dosar de cercetare penală a fost deschis de procurorii din Vâlcea pentru distrugere şi alte infracţiuni la Legea apelor, în cazul incendiului din Măldăreşti. Apoi, Florian Nicolaescu, directorul firmei care deţine depozitul de gunoi, a fost pus sub control judiciar, ulterior, fiindu-i ridicată această măsură. Nicolaescu a declarat pentru Indiscret în Oltenia că noile evenimente îl disculpă, după ce fusese găsit ţap ispăşitor pentru incendiul de anul trecut. „M-a sunat un poliţist şi mi-a spus că groapa a luat din nou foc. Nu mă bucur, dar pe mine, care sunt cercetat penal din cauza incendiului din 2017, asta mă avantajează. Dacă ieri (n.r.4 martie) nu ar fi fost zăpadă şi criminaliştii nu ar fi constatat că nu sunt urme, s-ar fi spus iarăşi că eu am dat foc gropii”, a afirmat Nicolaescu. Acesta consideră că lucrările de construcţii aferente stingerii focarului de incendiu au fost făcute prost: „Problema este că s-au cheltuit aproape nouă miliarde din banii alocaţi stingerii incendiului şi nu s-a făcut treabă. Nu s-a făcut lucrarea, ci s-au mâncat banii. Ziceau că aduc agregate puternice de la Lăpuşata. Nu au adus nimic! Noi, ca proprietari, am refuzat să semnăm procesul-verbal de recepţie a lucrării, adică de stingere a focului. Fuseserăm anunţaţi că din groapă ieşea fum, iar ei ziceau că iese abur. Nu s-a stins focul bine, l-au lăsat să ardă, a luat-o pe sub gunoi şi s-au făcut mai multe focare. Gunoiul trebuie mutat în altă parte”, este de părere Florian Nicolaescu.

Agregatele folosite nu fac faţă
„În data de 04.03.2018, la ora 12.22, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «General Magheru» al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu produs la depozitul neconform din localitatea Măldăreşti.
Cauza probabilă stabilită în urma cercetărilor preliminare este autoaprinderea. La această oră se intervine cu ajutorul motopompelor alimentate din Lacul Cornăţel (din cauza impracticabilităţii terenului nu se poate interveni cu autospecialele). Au fost dislocate, pentru a facilita stingerea incendiului, circa 15 mc de deşeuri cu ajutorul utilajului Primăriei Măldăreşti. Se va interveni până la lichidare”, anunţă ISU Vâlcea într-un comunicat.
Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, a declarat că actualele utilaje nu fac faţă situaţiei şi se aşteaptă aducerea unor agregate pentru adâncimi mai mari. Acesta a menţionat că niciun leu din sumele alocate stingerii incendiului nu a ajuns la ISU, banii fiind direcţionaţi spre lucrări ce nu ţin de competenţa acestei instituţii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ