Indiscreții de Vâlcea

0

O statuie pentru maestrul Vâlcii
Recent, la Teatrul ”Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea a avut loc ceea ce organizatorii au formulat ca ”festivitatea de prezentare a bustului maestrului Dinu Săraru, chiar în prezenţa domniei sale”. Mai pe româneşte, maestrul are o statuie. Ce paradox! În anul 2017, Dinu Săraru publica un editorial în Adevărul, în care făcea trimitere la o cugetare a lui Cato cel Bătrân: ”Mai degrabă prefer ca oamenii să se întrebe de ce nu am o statuie, decât să se întrebe de ce am una”.

Mircea cel Bătrân, canonizat?
Reapar în spaţiul public informaţii despre posibila canonizare a domnitorului Mircea cel Bătrân, în 2018, când se împlinesc 600 de ani de la moartea sa. În 2016, propunerea de canonizare a venit din partea ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în prefaţa numărului 1 al revistei Martyria. Anterior, în anul 2006, şi fostul deputat liberal Emilian Frâncu propusese canonizarea voievodului român, înmormântat la mănăstirea Cozia. Atunci, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române declarau că au luat act de această propunere şi că nu exclud ca în viitor Mircea cel Bătrân să fie canonizat, ţinându-se cont de faptele sale, care atestă credinţa în Dumnezeu şi marele sau merit în apărarea ortodoxiei. În 1992, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu au fost proclamaţi de către Patriarhul Teoctist sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

A murit!
Scările rulante prea strâmte de la pasajul subteran din Râmnicu Vâlcea fac victime. O femeie, care şi-a prins îmbrăcămintea în aceste scări, apoi s-a dezechilibrat şi a căzut, a murit marţi, 30 ianuarie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ