Un medic de ţară premiat de Casa Regală

Medic de familie în comuna Corbu, Marius Puenea lucrează de peste 15 ani ca voluntar la Crucea Roşie Olt. Nu există acţiune desfăşurată fără ca el să nu ia parte. De ceva timp, în prim-planul voluntariatului său nu sunt doar acţiunile de sprijinire a sărmanilor, ci şi acelea prin care îi învaţă pe alţii cum să salveze vieţile semenilor. Pentru munca sa din afara cabinetului medical, Marius Puenea a fost decorat de Casa Regală a României. Viaţa sa este o poveste care transmite multe mesaje şi poate oricând să constituie subiectul principal al unui scenariu de film. El întruchipează cele mai frumoase trăsături umane, fără a fi în prim-planul celor interesaţi de extraordinar.

0

Medic din pasiune
Marius Puenea este un profesionist dedicat muncii sale, de care spune că este pasionat încă din copilărie. „Când eram mic, urmăream cu mare interes emisiunile cu tematică medicală, filmele în care eroul principal era medic. Mi se părea extraordinar efortul oamenilor în halat alb de a salva viaţa unor persoane care păreau plecate de pe această lume”, povesteşte cu nostalgie dr. Puenea despre primele sale contacte cu viitoarea meserie.
„Pot spune că mi-a schimbat viaţa o emisiune de la televizor, la care a participat un medic, doctor în ştiinţe medicale, al cărui nume, din păcate, nu-l mai reţin. Mi-au plăcut atât de mult atitudinea şi modul lui de a fi, încât am hotărât să practic această meserie. Aşa a început marea mea pasiune pentru această nobilă profesie”, a susţinut omul care nu ezită niciodată să-şi ajute semenii.
A ales să practice meseria nu într-un mare centru universitar şi nici într-un spital judeţean, ci într-un cabinet modest, dintr-un sat uitat de lume, pentru că aşa consideră că se poate realiza acea legătură specială dintre medic şi pacient, care înseamnă o şansă în plus pentru suferinzi.
Marius Puenea a susţinut că, până să ajungă să-şi trateze primii pacienţi, după terminarea facultăţii, obişnuia să aibă grijă de animalele bolnave. “Nu era animal pe care să pot să-l las în stradă dacă-l vedeam suferind. Îl aduceam acasă, îl îngrijeam şi apoi îi găseam un stăpân. Aveam grijă ca să fie un om bun, cu mult suflet, care să-l trateze ca pe un suflet, nu ca pe un obiect de care, la un moment dat, te plictiseşti. Îmi amintesc că în perioada aceea locuiam în zona gării Sineşti și îmi transformasem casa într-un fel de cabinet veterinar. Găseai la mine tot felul de pisici şi câini”, ne-a mai declarat medicul dintr-un sat uitat de lume, dar al cărui suflet mare ar putea cuprinde o lume.
Începuturile sale ca medic sunt legate mai întâi de Spitalul de Urgenţă Slatina, unde, în 1999, a fost, timp de un an, stagiar. Putea să rămână acolo. Nu a făcut-o şi a ales să devină “medic de ţară” la Corbu, o comună săracă, pentru că astfel simţea mai bine suferinţele pacienţilor săi, cu care are o legătură specială.
„Am o legătură foarte strânsă cu pacienţii mei. Mă sună la orice oră din zi şi din noapte dacă au nevoie de mine şi mă bucur foarte mult că nu văd în mine doar un doctor, ci un om pe care se pot baza. Sunt 2.600 de suflete care îşi pun, la un moment dat, viaţa în mâinile mele. Mă bucur nespus când pot să le-o salvez şi mă doare sufletul când constat că sunt neputincios. Nu de puţine ori am trăit aceste sentimente care şi-au lăsat amprenta pe sufletul meu. Nu este uşor să vezi cum se stinge o viaţă. Să vezi că oricât de mult te pregăteşti să le-o salvezi, nu întotdeauna reuşeşti”, a povestit medicul care a făcut o pasiune pentru profesia aleasă.

Voluntar din vocaţie
Marius Puenea este voluntar la Crucea Roşie din 2001. Principala lui sarcină o reprezintă distribuirea medicamentelor gratuite persoanelor sărmane care au nevoie de ele. Tot de atunci, paricipă la numeroase acţiuni de ajutorare a vârstnicilor şi îşi învaţă semenii să acorde primul ajutor. „Am făcut un curs de formatori de prim ajutor în caz de dezastre, iar de atunci predau la elevi, dar şi la profesori sau angajaţi ai instituţiilor măsurile de acordare a primului ajutor medical. Consider că a şti să acorzi primul ajutor face parte din educaţia de bază a fiecărui om”, mai spune medicul. Un an mai târziu de la înscrierea ca voluntar al Crucii Roşii, Marius Puenea a înfiinţat o subfilială de Cruce Roşie chiar în comuna Corbu. Prin intermediul acesteia derulează acţiuni sociale pentru bătrânii fără sprijin şi familiile nevoiaşe. „Doctorul Puenea nu doar că este cel mai vechi voluntar al nostru, dar este şi cel care îşi face întotdeauna timp pentru acţiunile desfăşurate. Este un om extraordinar, dedicat celor din jur. Este extraordinar să vezi de ce este în stare pentru a veni în sprijinul copiilor, al bătrânilor singuri. Cu siguranţă că lumea ar arăta altfel dacă printre noi ar exista mai mulţi oameni asemenea doctorului Puenea. Noi ne bucurăm nespus de mult că se numără printre noi şi că ne este alături. Domnul doctor se implică nu doar în acţiunile de ajutorare a celor aflaţi în nevoi, dar şi în educarea populaţiei în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor, pe care o consideră la fel de importantă ca acţiunile de voluntariat”, ne-a mărturisit Simona Capisizu, director Crucea Roşie Olt.
Implicarea medicului Puenea în viaţa comunităţii în care a ales să-şi facă meseria nu se rezumă doar la salvarea de vieţi. În 2003, el a lansat „Corbu magazin”, o revistă de informare şi culturalizare locală din toate domeniile. Un an mai târziu, el a lansat o expoziţie-concurs intitulată „Minunile toamnei în Corbu”, la care au participat mai toţi elevii din comună. Marius Puenea spune că îşi iubeşte profesia şi că nici nu se gândeşte să renunţe vreodată la ea. Cu toate acestea, are mai multe pasiuni. Pe lângă voluntariat, domnul doctor este un pescar împătimit. Din păcate, timpul nu-i permite să stea prea mult cu undiţa în mână, pentru că e nevoie de el peste tot. Când de Marius Puenea nu au nevoie urgentă pacienţii, sunt destui oameni amărâţi din judeţ la care trebuie să ajungă pentru a le duce medicamente sau alimente.
Pentru întreaga sa muncă de voluntariat, în 2016, Marius Puenea a fost decorat de Casa Regală. El este cel mai vechi voluntar al Crucii Roşii Olt şi unul dintre cei mai vechi din ţară.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ