Dispariţia Regelui Mihai – sfârşitul unei epoci

0

Trecerea la cele veşnice a Regelui Mihai al României reprezintă, fără doar şi poate, un moment care marchează sfârşitul unei epoci nu doar în istoria României, ci a întregii Europe. Odată cu dispariţia Majestăţii Sale, bătrânul continent rămâne şi fără ultimul şef de stat de dinaintea căderii cortinei de fier. Dar dincolo de aceste borne istorice, pentru români, acest tragic moment trebuie să reprezinte un ceas de reflecţie asupra destinului său, asupra identităţii şi valorilor.
Vremurile tulburi au făcut ca anii monarhiei albaneze să nu se suprapună domniei Regelui Mihai decât în perioada regenţei (1927-1930). Totuşi, date fiind strânsele relaţii interbelice dintre România şi Albania, se cuvine amintită vizita de stat pe care Regele Zog I a efecutat-o la Bucureşti şi Sinaia în anul 1939, la invitaţia Regelui Carol al II-lea.
În cursul zbuciumatei sale domnii, Regele Mihai a dat dovadă de curaj şi demnitate, într-un context intern şi internaţional pe care cu greu îl putem înţelege în ziua de astăzi, oricâte analogii am căuta să facem. Dar la fel de demnă de preţuire s-a dovedit atitudinea Majestăţii Sale şi în anii exilului, ataşamentul faţă de poporul român şi sprijinul acordat României pe drumul integrării euroatlantice fiind edificatoare pentru seriozitatea şi responsabilitatea cu care Regele Mihai a înţeles să-şi îndeplinească misiunea pentru care s-a născut, chiar şi după evenimentele de la sfârşitul anului 1947.
Astăzi, la încheierea unei epoci complicate, considerăm că Regelui Mihai i se cuvin respectul şi recunoştinţa noastră, ca unui fost şef de stat care şi-a manifestat permanent dragostea pentru poporul său. Dezbaterea despre monarhie şi republică este o dezbatere eminamente politică, iar Regele Mihai nu poate fi circumscris unui areal atât de îngust pentru că Majestatea Sa nu a fost o personalitate a vieţii politice, ci o personalitate a istoriei României.
Dumnezeu să-l odihnească!

Deputat Bogdan-Alin Stoica – Asociaţia Liga Albanezilor din România

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ