Ori suntem europeni, ori nu mai suntem?!

0

Am vorbit de prezumţia de demnitate în editorialul de săptămâna trecută.
Demnitatea se traduce şi (sau mai ales) prin respectarea de facto şi de jure a dreptului oricărui cetăţean la o justiţie corectă. Şi, implicit, prin dreptul oricărui om la propria imagine.
Nimeni, persoană fizică sau autoritate a statului, nu are voie să calce în picioare imaginea unui om, atribuindu-i vinovăţii înainte ca ele să fie stabilite prin sentinţă definitivă de către o instanţă de judecată. Inducând în spaţiul public, prin imagini, declaraţii publice sau argumentaţii speculative, că a încălcat legea înainte ca acest lucru să fie stabilit printr-o hotărâre judecătorească inatacabilă. Nimeni nu este penal, puşcăriaş etc. înainte de a fi, conform legii. Urmărirea penală nu este similară cu vinovăţia!
Scriu aceste rânduri pentru că am văzut în aceste zile cum ”apostolii” justiţiei şi moralei publice trag din toate direcţiile în ideea că ”majoritatea parlamentară PSD-ALDE ar dori să interzică cuvintele puşcăriaş, penal etc.”
Ca parlamentar ALDE, partid al apărării libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti, membru al acestei majorităţi, eu nu vreau să interzic cuvinte sau libera exprimare a nimănui. Ca liberal român şi proeuropean convins, eu vreau să punem în aplicare şi în România ceea ce UE a decis deja în această speţă. Nimic mai mult!
Directiva UE 2016/343 prevede explicit că ”declaraţiile publice nu trebuie să încalce prezumţia de nevinovăţie a persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate”. Declaraţiile publice nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată a priori, adică înainte de a fi condamnată definitiv.
Noţiunea de „declaraţii publice ale autorităţilor publice” are în vedere orice declaraţii care se referă la o infracţiune şi care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracţiunea respectivă, cum ar fi autorităţile judiciare, poliţia şi alte autorităţi de aplicare a legii, fie de la factori politici, guvernamentali etc. Astfel de chestiuni sunt prevăzute în această Directivă a Uniunii Europene.
De asemenea, această directivă europeană mai prevede că ”modul în care informaţiile sunt difuzate în spaţiul public nu trebuie să creeze impresia că persoana este vinovată înainte de a se fi dovedit vinovăţia acesteia conform legii”.
Mai mult decât atât, Directiva mai prevede că ”autorităţile ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile”.
Lucruri simple, clare, în spiritul unei morale publice bazate pe adevăr şi dreptate, iar nu pe propagandă şi ură.
România are ca termen de transpunere a acestei Directive UE 343/2016 în legislaţia românească, luna aprilie a lui 2018. Eu zic că nu ar trebui să aşteptăm până atunci.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru normalizarea spaţiului public românesc! Ori suntem europeni, ori nu mai suntem!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ