Activitățile interactive au început printr-o prezentare PowerPoint, denumită „Tehnica interviului”, însoțită de un material listat. Prin această prezentare, copiii s-au familiarizat cu teoria necesară realizării unui interviu reușit, fiindu-le aduse la cunoștință modalitățile de intervievare, clasificarea interviurilor, etapele intervievării, dar și modalitatea corectă de formulare a unei întrebări. Pentru ex-emplificarea teoriei parcurse, copiii au urmărit un interviu despre Ecaterina Teodoroiu. Le-a fost prezentat apoi un interviu cu veteranul Gomoiu Emil, în vârstă de 97 de ani, care a relatat amănunte despre participarea tatălui său la Primul Război Mondial, dar și despre felul cum războiul i-a afectat familia și în-treaga comunitate. De asemenea, Gomoiu Emil și-a prezentat intervențiile în cel de-al Doilea Război Mondial, activitatea fiind urmată de discuții pe baza inter-viurilor.
După prezentarea modului de utilizare al reportofonului, participanții au avut ocazia să pună întrebări, precum au învățat, invitaților. Prof. dr. Adrian Năstase a prezentat sau a întărit diverse informații despre Marele Război, răspunzând apoi la întrebări, iar colecționarul Adrian Florin Pascu a venit în întâmpinarea curiozităților participanților prin prezentarea expoziției personale de cărți poștale din perioada Primului Război Mondial.
„Timp de trei săptămâni, 10 elevi din Craiova au CRESCUT frumos la biblio-tecă. Urmările proiectului s-au difuzat în multe direcții. Reprezentanții centrelor sociale aflate în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, bibliotecarii și toți cei care au asistat la ateliere sau și-au selectat informațiile din presă au aflat amănunte despre proiectul nostru și despre încercarea de a-i informa pe copii cu privire la importanța participării României la Marele Război, respectiv semnificația Unirilor din 1918. Colegii mei, Alexandru Ionicescu, Carmen Tică și Sofia Lavinia Cercel, coordonatorul acestui ultim atelier, au organizat ireproșabil cele trei activități. Încheiem, cu acest prilej, o experiență inedită, ambițioasă, care se poate constitui într-un exemplu de bună practică pentru vii-tor. Le mulțumim partenerilor noștri, bibliotecile din Zalău și Reșița și liderului de proiect, Bibliotecii Județene “George Barițiu” din Brașov“, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
Proiectul “CRESC la bibliotecă”, finanțat de AFCN, se înscrie în aria tematică a Educației prin Cultură și este dedicat celebrării Centenarului României Mod-erne. Alături de partenerii săi, bibliotecile județene din Brasov, Caraș-Severin și Sălaj, Biblioteca Aman își propune conștientizarea unui grup de 10 copii și tin-eri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. În cadrul proiectului, participanții vor beneficia de activități di-verse: ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență etc., prin care, alături de bibliotecarii specialiști, vor învăța cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de momentele glorioase realizate în anii 1917-1918.