Atelierul de Istorie cu tema “1917-2017. 100 de ani de la Bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz” a fost coordonat de Alexandru Ionicescu și a avut rolul de a pune în lumină contextul existent la momentul declanșării conflagrației la nivel european, perioada neutralității românești (1914-1916) și, evident, intrarea României în luptă (1916). Campania militară a anului 1916, urmată de reorgani-zarea din primăvara și vara anului 1917 au fost, de asemenea, subiecte de interes despre care s-a discutat în cadrul activității. Punctul culminant, bătăliile eroice de la Mărăști, Mărășești și Oituz, a fost completat prin scurte intervenții cu privire la Craiova în timpul ocupației germane (1916-1918), grupările de parti-zani atestate în timpul războiului în regiunea Oltenia, diverse acte de eroism și exemplul de simbol al Ecaterinei Teodoroiu, respectiv Amilcar Săndulescu.
Pe de altă parte, documentarul difuzat în cadrul atelierului vizual a avut rolul de a fixa o serie de cunoștințe și informații de natură istorică. Vizualizarea experiențelor specifice Marelui Război și conștientizarea și asumarea contribuției adusă de România la desfășurarea generală a războiului au fost prin-cipalele obiective. „Am început să creștem la bibliotecă într-un mod inedit. Primele ateliere desfășurate vineri, 15 septembrie, au avut rolul de a fundamenta o serie de cunoștințe istorice pe baza cărora se vor construi celelalte două atel-iere. O incursiune în universul Primului Război Mondial, cu dramele și speranțele sale, este întotdeauna un act reparatoriu de memorie. Avem mereu da-toria să aducem în actualitate evenimentele cu rol fondator. Ne bucură și faptul că publicul, copii de la centrele sociale aflate în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, a receptat bine formatu și informațiile transmise. Îl felicit pe colegul meu pentru organizarea și desfășurarea celor două activități și le urez, de aseme-nea, succes colegelor mele Carmen Tică și Sofia Lavinia Cercel în derularea ul-timelor două ateliere – de corespondență și tehnică a interviului”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Proiectul “CRESC la bibliotecă”, finanțat de AFCN, se înscrie în aria tematică a Educației prin Cultură și este dedicat celebrării Centenarului României Mod-erne. Alături de partenerii săi, bibliotecile județene din Brasov, Caraș-Severin și Sălaj, Biblioteca Aman își propune conștientizarea unui grup de 10 copii și tin-eri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. În cadrul proiectului, participanții vor beneficia de activități di-verse: ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență etc., prin care, alături de bibliotecarii specialiști, vor învăța cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de momentele glorioase realizate în anii 1917-1918.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ