Hotărâţi-vă, „fraţilor”!

0

În mod cert, vara asta nu a fost un sfetnic bun pentru liderii PNL. Confuzia politică, analizele şi poziţionările contradictorii, inconsistenţa unui proiect alternativ, ţin acest partid într-o zodie a incompetenţei şi iresponsabilităţii.
Este mare forfotă acum în jurul rectificării bugetare pe care guvernul la care ALDE este parte o va face în luna septembrie.
Ce face PNL? Se pare că nici el nu ştie.
Domnul Câţu, vicepreşedinte al PNL, spune că, obligatoriu, rectificarea trebuie să fie una negativă. Dânsul ameninţă că, dacă Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă, liberalii vor solicita înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, explicând că veniturile bugetare sunt cu 5 miliarde sub cele prognozate.
În acelaşi timp (în aceeaşi zi chiar!), doamna Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL, solicită Guvernului ca la rectificarea bugetară să acorde minim 1% din PIB în plus pentru educaţie, argumentând că investiţia în educaţie, cercetare şi inovare este la cel mai scăzut nivel dintre toate ţările Uniunii şi avertizând că, dacă România nu va acorda 6% din PIB pentru educaţie până în 2025, peste 10 ani vom ajunge să pierdem anual 17 miliarde de euro.
Dragi cititori, vi se pare că aceşti oameni sunt serioşi?! Eu cred că nu! Ei nu reuşesc să comunice între ei, să se pună de acord între ei, darămite să mai comunice şi să găsească soluţii pentru dumneavoastră.
În ceea ce ne priveşte, preocuparea noastră este aceea de a face o analiză foarte serioasă asupra ministerelor unde execuţia financiară a fost mai slabă în lunile de până acum.
Rectificarea bugetară din septembrie va fi una pozitivă. Important este să evităm situaţii în care ordonatori de credite nu vor avea capacitatea de a cheltui până la finele anului banii veniţi prin rectificare, văduvind astfel alţi ordonatori de credite care chiar ar putea să-i valorifice mai bine generând dinamism în economie, creând oportunităţi de dezvoltare şi noi locuri de muncă. Banii publici trebuie să fie vii, activi iar nu pasivi zăcând în bugetul unei instituţii.
Măsurile adoptate de guvern până în acest moment, dar şi datele economice care indică una din cele mai mari creşteri economice din Europa ne îndreptăţesc să afirmăm că România este pe un drum bun.
INS şi Eurostat infirmă acuzaţiile şi scenariile apocaliptice ale celor din PNL, al căror singur scop este acela de a crea panică în rândul românilor.
Dincolo de opoziţia (auto)incendiară, ceea ce contează este să păstrăm acest drum bun. Iar o rectificare pozitivă bine fundamentată va ajuta cu siguranţă.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ