Ordine în banii publici

0

Ordinea în banii publici este esenţială pentru o societate care aspiră la dezvoltare pe termen lung. Fie că sunt din Bugetul de stat sau din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, banii publici, din taxele, impozitele şi contribuţiile cetăţenilor, trebuie respectaţi mai mult. În primul rând de către statul însuşi.
Iniţiativele recente în acest sens ale guvernului din care ALDE face parte sunt lăudabile. Cu atât mai lăudabile dacă ele vor fi duse până la capăt…
Respectul pentru banii publici înseamnă în primul rând utilizarea lor raţională în materie de cheltuieli publice. Din această perspectivă s-au acumulat în ultimii zece ani – şi nu numai – anomalii care trebuie urgent eliminate.
Nu este normal ca pensiile de serviciu/speciale să fie actualizate în funcţie de creşterile salariale, în vreme ce pensiile normale actualizate cu rata inflaţiei. Aşa am ajuns la un raport monstruos de 1 la 70 în privinţa pensiilor din sectorul public. Decizia ca toate pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei este un prim pas corect. Al doilea pas ar fi o reformă a legii pensiilor care să acrediteze un raport european, decent, raţional, între pensia minimă şi cea maximă din sectorul public.
Nu este normal ca pensia unui om să fie mai mare decât valoarea netă a salariului obţinut în timpul activităţii. Decizia de a plafona acest raport la valoarea maximă de 1 la 1, dacă ar fi luată, ar putea fi una justă.
Nu este normal ca în aproape cea mai săracă ţară din Europa să plătim ca stat indemnizaţii pentru mame de 35.000, 20.000, 10.000, 5.000 de euro lunar. Decizia de a plafona această indemnizaţie la 1.800 de euro lunar este de asemenea binevenită (ea rămânând şi în aceste condiţii cea mai ridicată din Europa, alături de indemnizaţia omoloagă din Germania, cea mai dezvoltată ţară a Europei !!!).
Respectul pentru banii publici înseamnă şi modul în care ei sunt gestionaţi în direcţia producerii de efecte multiplicatoare în economie. Nu investiţi aiurea. Nu lăsaţi în buget din lipsă de viziune sau incompetenţă managerială şi/sau administrativă.
O nouă abordare în materie de colectare a banilor la buget este de asemenea esenţială pentru a aduce ordine în zona banilor publici. Din această perspectivă, iniţiativele Ministerului Finanţelor de a scoate la lumină bani publici ”ascunşi” de mari companii şi bănci sub preşul pierderilor artificial create pentru a nu se plăti impozit pe profit sunt de asemenea de salutat. (70% dintre băncile care activează în România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani!).
Astfel de măsuri se vor vedea în creşterea încasărilor la buget. În pofida tuturor cârcotaşilor şi a vânătorilor de ”profit politic” nemeritat, iată, pe luna iulie, ANAF a realizat cel mai mare plan de încasări din toată istoria sa!!! Argument concret că bătălia pentru menţinerea la finele anului a unui deficit în ţinta asumată are toate şansele să fie câştigată.
Mergând pe acest drum, al ordinii şi respectului pentru banii publici, România îşi va găsi drumul către statutul la care aspiră: de ţară modernă şi dezvoltată. Şi pe care dă semne că îl şi merită.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ