Au făcut nopţi albe pe câmpurile din Dăbuleni, la sfârşitul lunii aprilie a.c., când temperaturile înregistrate erau cu minus, dar acum sunt mulţumiţi de rezultatul efortului lor. Vorbim despre cultivatorii de lubeniţe şi de pepeni galbeni, cei care se declară extrem de mulţumiţi de cum se prezintă situaţia, la ora actuală. „Am trecut prin momente cumplite la finalul lunii trecute, când a trebuit să facem foc pe câmp pentru a salva munca şi practic banii investiţi, iar acum spunem că ne este bine. Dacă nu dă vreo piatră sau mai ştiu ce fenomen meteo neaşteptat să vină, lucrurile sunt în regulă. Lubeniţele sunt frumoase, pepenii galbeni la fel, semn că am salvat recolta din acest an”, a spus unul dintre cultivatorii de pepeni din Dăbuleni.

Primele lubeniţe, la începutul lunii iulie
Dacă lucrurile vor decurge normal, în luna iulie a.c. vor ajunge primele lubeniţe în pieţele din Craiova şi în cele din Bucureşti. „Mai avem o lună şi o luăm către pieţe. Eu aproximez că la 1 iulie dăm startul sezonului. Mulţi de la noi din zonă merg la Craiova, dar sunt mulţi care au ales de ani de zile să vândă lubeniţele şi pepenii galbeni în pieţele din Capitală. Cu tot cu transport, tot în Bucureşti este mai convenabil. Nu este uşor, dar ne-am obişnuit cu gândul că din asta ne asigurăm traiul ulterior”, a completat doljeanul.

„Nu avem motive să scumpim”
Legat de preţul practicat, lubeniţele se vor vinde la fel ca anul trecut. Nici pepenii galbeni nu se vor scumpi, după cum susţin cultivatorii din Dăbuleni. „Recolta este foarte bogată, aşa că nu avem de ce să creştem preţul. Este clar acest lucru, iar cine nu recunoaşte nu vrea să vadă şi să spună adevărul. Ca în fiecare sezon, preţul va fi mai mare în primă fază, undeva la 2 lei sau 2,5 lei pentru un kilogram de lubeniţă şi 3 lei pentru unul de pepene galben, după care va scădea clar la un leu/kilogramul în cazul lubeniţei şi cam 1,5 lei în cazul pepenilor galbeni. Nu avem motive să scumpim, doar dacă vine vreo ploaie urătă şi scade brusc producţia”, a conchis cultivatorul de pepeni din Dăbuleni. În ceeace priveşte profitul obţinut, acesta depinde de condiţiile meteo. Dacă vremea este bună, un hectar de teren, unde investeşti între 3.000 şi 3.500 de euro, produce cam 43 de tone de lubeniţă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ