Mii de pensionari cu veniturile ciuntite
Lună de lună, Casa Judeţeană de Pensii Olt primeşte sute de titluri executorii pe numele a tot atâtor pensionari cu datorii neachitate, pentru a le pune în practică. Reţinerile efectuate de instituţie, care are calitatea de terţ poprit, pot ajunge până la o treime din pensie. Cele mai multe solicitări pentru executarea silită a vârstnicilor din judeţ vin din partea executorilor judecătoreşti, ca urmare a unor hotărâri rămase definitive şi executorii, de la autorităţile locale, pentru neplata taxelor şi impozitelor locale sau a amenzilor, dar şi a executorilor bancari, pentru creditele nerestituite. Fiecare instituţie care solicită Casei Judeţene de Pensii executarea vârstnicilor pentru datoriile înregistrate are propriile reguli în ceea ce priveşte declanşarea procedurilor de executare silită a pensionarilor care nu-şi restituie împrumuturile contractate sau nu-şi achită datoriile.

Comunicarea umanizează şi salvează
Bătrâna Aurica Dumitra, din Perieţi, are peste 70 de ani şi este singură de foarte mulţi ani. După o viaţă de muncă la CAP, are o pensie de 540 lei. Dacă nu ar fi avut necazuri, susţine că ar fi reuşit să se descurce cu banii ăştia, chiar dacă recunoaşte că nu i-ar fi fost uşor şi nici nu şi-ar fi permis să ducă o viaţă decentă. Cum însă cei săraci se întâlnesc cel mai des cu necazurile, nici pe ea acestea nu au ocolit-o. Pentru că dorea să-şi facă unele reparaţii la casă, acum un an şi jumătate a împrumutat de la CAR Slatina 2.500 de lei. La scurt timp, bătrâna a avut probleme de sănătate, fiindu-i montată o proteză la piciorul stâng.
Imobilizată pentru o bună perioadă la pat, o parte din pensie ducându-se pe medicamente şi pe plata persoanelor care o ajutau, femeia s-a văzut în imposibilitatea de a-şi achita ratele pentru banii împrumutaţi. A rămas în urmă cu plata ratelor stabilite prin contractul încheiat cu cei de la CAR. Din fericire pentru ea, conducerea CAR Slatina nu a dispus executarea sa silită. Pentru că a venit, în ciuda faptului că abia se deplasează, şi le-a explicat situaţia.
“În multe din cazuri, când aflăm despre ce este vorba, noi ne dovedim bunăvoinţa şi nu dispunem executarea membrilor noştri cu datorii”, ne-a declarat Virginica Dumitru, contabil şef CAR Pensionarul Slatina, precizând că din cei peste 5.500 de membri, aproape 3.000 au contractat împrumuturi. Potrivit aceleiaşi surse, numărul vârstnicilor executaţi silit prin înfiinţarea de popriri pe pensie se ridică la 10-15%, cel mult.

Milioane de lei datorii, la pensii modeste
Nu toţi vârstnicii care nu-şi pot achita împrumuturile procedează precum tanti Aurica. Cei mai mulţi dintre cei cu datorii au împrumutat sume mari şi, oricât ar dori, nu le mai pot restitui. Pentru a nu rămâne fără bunurile de valoare, conştienţi că vor fi executaţi, cei mai mulţi îşi transferă averea pe numele membrilor familiei extinse. Tot ce nu pot înstrăina este pensia. Aşa se face că mare parte dintre ei vor pleca pe lumea cealaltă datori. Unii cu sume astronomice. Cel puţin aşa reiese dintr-o statistică a Casei Judeţene de Pensii Olt, care reţine lunar din veniturile vârsnicilor cu datorii câteva sute de mii de lei. Dacă de la unii graficele de recuperare a datoriilor se întind pe câteva luni sau ani, la alţii este nevoie de sute de ani şi chiar mii de ani pentru a scăpa de datorii. Mai exact, pleacă pe lumea cealaltă datori vânduţi. Este şi cazul celor mai datori 8 pensionari din judeţ, care înregistrează fiecare în parte debite de peste un million de lei. În funcţie de pensie, cea mai mare sumă care li se reţine lunar acestora se ridică la 1.400 de lei.

Pe lumea cealaltă, datori vânduţi
Nimeni nu poate şti exact cum au făcut cei mai datornici pensionari din Olt debite astronomice. Tot ceea ce se cunoaşte este că majoritatea titlurilor executorii venite pe numele lor sunt venite de la ANAF. Cine, cui şi ce sumă datorează pensionarii “de top” la capitolul datorii, nimeni nu ştie, instituţiile refuzând să sufle o vorbă despre numele lor, localitatea de domiciliu sau cum au reuşit să acumuleze aceste datorii.
Potrivit situaţiei prezentate de Casa judeţeană de Pensii Olt, cea mai mare datorie a unui pensionar din judeţ sare de 31 milioane de lei (310 miliarde de lei vechi). Cum pensionarul are un venit de puţin peste 1.500 lei, reţinerea din pensie este de doar 595 lei. Un simplu calcul artimetic ne demonstrează că, din debitul uriaş, el nu reuşeşte să stingă anual decât aproape 7.000 de lei. Acelaşi calcul ne arată că, pentru a scăpa de datorii, pensionarul oltean ar trebui să trăiască de acum încolo peste 4.400 de ani.
În clasamentul datornicilor, un alt pensionar ar trebui să aibă mai multe vieţi pentru a reuşi să-şi achite debitul înregistrat, în condiţiile în care omul datorează, potrivit ANAF, peste 8 milioane de lei, iar venitul său se apropie de 5.000 lei lunar. Lui i se reţin 1.410 lei lunar şi astfel, ca să scape de datorii, ar trebui să o ducă aşa cam 478 de ani. Cam la fel stă situaţia şi în cazul “medaliatului cu bronz” la datorii. El datorează peste 2,2 milioane de lei. Cum venitul din pensie este de aproape 1.000 lei, lui ar trebui să i se reţină lunar 372 de lei timp de vreo cinci secole. Tot de secole are nevoie pentru a-şi achita datoria şi primul de lângă nedoritul podium al pensionarilor datornici. Olteanul datorează, conform debitului stabilit de ANAF, vreo 1.800.000 lei. Venitul mic le permite celor de la Casa Judeţeană de Pensii Olt să-i reţină doar 336 de lei, aşa că va scăpa de datorii peste vreo 455 de ani. Cel ce-i urmează în nedoritul clasament are o datorie puţin mai mică, dar venituri la jumătate, aşa că va trebui să plătească nici mai mult, nici mai puţin decât aproximativ 750 de ani. Cea mai lungă perioadă pentru a restitui debitele înregistrate îl vizează pe un pensionar care are o datorie de aproape 1.250.000 lei. Cum venituri nu prea are, suma care i se opreşte lunar din pensie este de doar 95 de lei. În aceste condiţii, omul ar trebui să devină practic nemuritor să devină un “om curat de datorii”. Pentru a scăpa de belele, în condiţiile actuale, el are nevoie de aproape 1.120 de ani. Fără comentarii!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ