Craiova, pe harta europeană a operei

Opera Română Craiova sărbătoreşte în acest an Zilele Europene ale Operei, alăturându-se celor peste 70 de instituţii şi companii de profil din 18 ţări de pe continent.

0

Sărbătorite în anul 2017, în perioada 5-14 mai, Zilele Europene ale Operei sunt celebrate în România doar la Opera Română Craiova, aceasta fiind singura instituţie de profil din ţară care şi-a anunţat participarea la eveniment.
Ediţia de anul acesta, intitulată „Opera Panorama” (http://www.operadays.eu/), este o sărbătoare a diversităţii operei, o invitaţie de a descoperi ce are unic fiecare companie de operă şi cum este reflectată pe scenă această unicitate.

Emoţionant omagiu adus artiştilor
Opera Română Craiova a programat trei spectacole speciale în cadrul acestui eveniment: „Boema” de Giacomo Puccini, „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi şi Concert de muzică de cameră. Toate cele trei spectacole se doresc a fi un vibrant omagiu adus artiştilor, sensibilităţii şi dăruirii lor. Un plus de încărcătură emoţională va aduce „Stabat Mater”, spectacol închinat memoriei lui Iulian Bozgan, fostul şef al Orchestrei Operei, un muzician dedicat, plecat mult prea devreme într-o altă lume.

Aproape de oameni
Considerând că o celebrare a muzicii este o sărbătoare a artiştilor, dar şi a iubitorilor ei, Opera Română Craiova îşi doreşte o apropiere de oameni, de comunitate. Astfel, pe 10 mai, de la ora 11.00, la sediul din strada Mihai Viteazul nr. 7, va avea loc o repetiţie de balet cu public. Accesul este liber în limita celor 30 de locuri disponibile, rezervările putând fi făcute la adresa de e-mail a instituţiei imagine@operacraiova.ro.

European Opera Days
În fiecare an, în sfârşitul de săptămână apropiat zilei de 9 Mai (Ziua Europei), operele din Europa şi nu numai îşi deschid porţile către un public nou şi către cel existent pentru a celebra această formă de artă şi talentul celor care o produc.
Zilele Europene ale Operei sunt o iniţiativă comună a organismelor Opera Europa şi RESEO, în colaborare cu United States of Opera – Benelux, Opera XXI – Spania, Réunion des Opéras de France, NOCC – Marea Britanie, OperaNorge – Norvegia şi AMT – Rusia. Manifestările sunt menite celebrării operei, având scopul de a contribui la aducerea ei în prim-planul practicilor culturale şi de a spori aprecierea ei în societatea actuală.
Prima ediţie a Zilelor Europene ale Operei a avut loc în februarie 2007, la aceeaşi dată la care Opera Europa şi Opéra National de Paris au găzduit primul Forum European al Operei, în colaborare cu Fedora, RESEO şi Juvenilla.
Forumul European al Operei a adus atunci laolaltă peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar, pentru ca această reuniune majoră să rezoneze dincolo de graniţele Parisului, au fost create Zilele Europene ale Operei, încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de case de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului.
De atunci, o temă anuală oferă fiecărei ediţii o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie. Anul acesta are loc cea de-a unsprezecea ediţie, cu peste 70 de companii participante din 18 ţări, având ca temă comună „Opera Panorama”.
Cercetările efectuate prin sondaje de opinie arată că peste 60% dintre participanţi au mers pentru prima dată la opera din oraşul lor în cadrul acestui weekend festiv. Şi este o dovadă a interesului general faţă de operă faptul că, de la prima ediţie, peste 1.000.000 de oameni au luat parte la diversele iniţiative oferite în cadrul Zilelor Europene ale Operei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ