Focuri aprinse pe câmpurile din Dăbuleni, singura şansă pentru recolta de lubeniţă

Temperaturile scăzute înregistrate la finele săptămânii trecute le-au dat mari bătăi de cap cultivatorilor de lubeniţe din Dăbuleni. Mari probleme au avut, la rândul lor, gorjenii din Turcineşti sau cei din Polovragi, acolo unde căpşunele şi cireşii au trecut relativ cu bine peste temperaturile cu minus, doar datorită faptului că oamenii au făcut focuri în livezi. Acelaşi lucru s-a petrecut şi pe câmpurile din Dăbuleni, recolta fiind momentan salvată, după cum spun aceştia.

0

Convinşi că trebuie să salveze măcar o parte din recolta de lubeniţă, producătorii de pepeni din Dăbuleni au făcut nopţi albe, când temperaturile au scăzut sub zero grade. Aceştia au aprins focuri pe câmp, reuşind astfel să diminueze din efectele frigului. La ora actuală, nu mai există niciun pericol şi oamenii speră că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, mai ales că ne apropiem de luna mai. „A mai păţit ceva de genul aceasta în urmă cu câţiva ani, dar nu aşa grav. A fost brumă, au fost două sau trei grade cu minus. Dacă nu interveneam, ne băteam joc de toată munca şi de toţi banii băgaţi în lubeniţe. Plantele au prins rădăcini, sunt firave, aşa că dacă le prindea frigul de nopţile trecute, ne luam adio de la pepeni, cel puţin noi cei din Dăbuleni. Am aprins ba rumeguş, ba cauciucuri, am stat pe câmp să avem totul sub control şi credem că am reuşit să facem ceva. Vom vedea acum evoluţia plantei. Sperăm să nu apară surprize neplăcute la dezvoltarea lor şi sperăm să intre temperaturile în normal să putem desfăşura munca aşa cum trebuie”, a spus unul dintre producătorii de lubeniţe din Dăbuleni.

Focuri şi între cireşii din zona Gorjului

Renumite în Oltenia şi nu numai sunt şi livezile de cireşi de la Turcineşti, judeţul Gorj. Şi aici, oamenii au aprins focurile în speranţa că vor mai salva câte ceva din producţia acestui an. „Noi ne-am făcut datoria. Vom vedea ce am reuşit să salvăm. Nu ştiu când să mai fi fost un asemenea an foarte greu. Am făcut focul cu găleţi cu rumeguş şi motorină şi printre rândurile de viţă-de-vie. Oricum se văd efectele frigului, dar vom urmări evoluţia. Nu ne putem pronunţa în totalitate asupra situaţiei”, a explicat Marius, proprietarul unei livezi din Turcineşti, judeţul Gorj.

Răsadurile şi restul pomilor fructiferi, prăpădite de brumă

Nici restul culturilor nu au scăpat cu bine ca urmare a temperaturilor scăzute de la finele săptămânii trecute. Cartoful, răsadurile de tomate, ardei şi castraveţi, fasolea verde şi toată gama de pomi fructiferi au fost grav afectate. Potrivit reprezentanţilor direcţiilor de agricultură, munca producătorilor s-a cam dus pe apa sâmbetei. Acolo unde se mai poate, oamenii vor reorganiza treburile şi vor relua procedura plantărilor, dar cu pomii fructiferi nu mai au ce să facă. Din această cauză, pentru anul în curs se estimează un preţ ridicat la legume şi fructe, existând mari şanse ca pe masa consumatorului să ajungă, mai cu seamă, produse provenite din import.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ