“Legea patimilor”

0

Principala învăţătură a săptămânii dinaintea Paştelui este aceea că nimic nu se face fără dăruire şi fără sacrificiu. Niciun lucru “mare” nu poate deveni astfel fără eforturi, fără voinţa de a depăşi obstacolele, oricât de dificile ar părea la un moment dat.
Săptămâna Mare este un bun prilej să reflectăm la lucrurile importante pe care le avem de făcut în plan individual, dar şi în planul devenirii comune ca societate şi ca naţiune.
Legea salarizării unitare reprezintă un astfel de lucru “mare” pentru binele nostru comun. Este o chestiune de respect faţă de noi înşine ca societate şi ca oameni.
Adoptarea acestei legi ar fi o dovadă că putem să fim mai riguroşi şi mai predictibili în modul de organizare al spaţiului public. Iar de undeva trebuie început. S-au acumulat prea multe nedreptăţi şi discriminări, netransparențe şi interese nelegitime în acest sistem al salarizării publice pentru a mai persista în “fărădelege”.
Personal, voi susţine prin semnătură şi prin votul meu această lege. Nu din raţiuni sau comandamente de ordin politic, ci pentru că trebuie să punem ordine în acest sistem public dacă vrem mai mult respect, mai multă performanţă şi mai multă responsabilitate. Şi pentru munca oamenilor şi pentru banul public.
În aceste zile putem vorbi de o veritabilă “Lege a Patimilor” prin modul în care grupurile interesate se raportează la proiectul acestei legi. Unii o contestă fără să o fi citit. Alţii o laudă dimineaţa la minister şi o critică seara la televizor. Unii vor să o treacă în viteză politică maximă fără “false” îngrijorări publice. Alţii cer amânarea ei din motive de sustenabilitate bugetară.
Dincolo de toate aceste “patimi”, Legea Salarizării Unitare este absolut NECESARĂ şi trebuie adoptată după dezbaterea serioasă şi aşezată din Parlament.
Personal, am înţelegere faţă de toate punctele de vedere exprimate. Chiar şi faţă de cele făcute fără bună credinţă. Este bine că introducerea proiectului de lege în circuitul parlamentar a fost amânată cu o săptămână. Chiar cu Săptămâna Mare!
Poate acum vom găsi toţi sufletul înţelept şi mintea neînfierbântată pentru a conştientiza că această lege este un pas înainte, că nu mai putem gira atâtea disfuncţionalităţi şi erori într-un sistem care priveşte viața a cinci milioane de români.
Probabil că această lege nu va fi perfectă. Dar ce este perfect pe Pământ?!
Important este ca ea să creeze un sistem unitar şi durabil, coerent, transparent şi echilibrat de principii, norme şi reguli la care să se raporteze fără dubii şi interpretări toată lumea.
Important este ca ea să elimine dicrepanţe, incongruenţe, discriminări, disensiuni între salariaţii din interiorul diferitelor familii profesionale din spaţiul public.
Important este ca ea să restabilească ordinea ierarhică din perspectiva retribuţiei pentru demnitatea, funcţia şi activitatea prestată și să aducă predictibilitate pentru traseele profesionale şi carierele publice.
Proiectul legii are cheile de siguranţă că aceste obiective importante ale sale se vor putea împlini. Proiectul porneşte de pe nişte baze corecte şi va intra în dezbaterea parlamentară, unde lucrurile încă incorecte se vor putea îndrepta. Prin dialog şi buna credinţă a tuturor părţilor implicate. Şi mai cu seamă prin compromisul legitim “dictat” de oportunitatea adoptării sale.
Tuturor celor care meditează în aceste zile asupra acestui proiect de lege vital pentru România, le doresc Gând Luminat!

Deputatul Ion Cupă – preşedintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ