Primarul Craiovei - Mihail Genoiu

Nota de fundamentare „privind alocarea de la bugetul local a sumelor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru primarul municipiului Craiova”, întocmită de Serviciul administraţie publică locală al Primăriei Craiova, este datată 11 ianuarie 2017, fiind întocmită, deci, la fix o săptămână după demisia din fruntea primăriei a Liei Olguţa Vasilescu, subsecvent dobândirii demnităţii de ministru în Guvernul Grindeanu. Consiliul Local Municipal a luat act de demisia edilului-şef prin hotărârea nr.1/ 2017, de aici pornind procedurile administrative ce ar urma să culmineze cu noul scrutin pentru desemnarea primarului Craiovei. „Urmare a acestui fapt, secretarul municipiului Craiova a înaintat Instituţiei Prefectului judeţului Dolj documentaţia prevăzută de legea privind Statutul Aleşilor Locali în vederea emiterii ordinului prin care să se constate încetarea de drept a mandatului. Pe baza ordinului emis, Ministerul Administraţiei şi Internelor va propune Guvernului stabilirea datei alegerilor pentru un nou primar al municipiului Craiova”, se arată în nota de fundamentare.

„Taxa de primar” – un miliard de lei vechi

Suma propusă de serviciul din aparatul primăriei şi adoptată prin votul aleşilor locali este de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). La atât s-ar cifra, potrivit estimărilor funcţionarilor municipali, efortul financiar al comunităţii locale pentru desemnarea unui nou primar. Suma ar trebui să acopere cheltuiele care revin, potrivit legii, administraţiei locale pentru: întocmirea şi tipărirea listelor electorale permanente şi a listelor electorale complementare şi a copiilor după acestea, confecţionarea tipizatelor listelor electorale suplimentare şi a extraselor de pe listele electorale permanente, urnele de vot, urnele speciale şi cabinele de vot, informarea alegătorilor privind delimitarea secţiilor de votare, asigurarea locurilor speciale de afişaf şi amplasarea panourilor, dotarea şi funcţionarea sediului biroului de circumscripţie municipală şi a celor 173 de secţii de votare de pe raza municipiului Craiova, achiziţionarea tuşierelor, a tuşului şi a altor materiale necesare votării.
Listei de cheltuieli de mai sus, suportate de municipalitatea craioveană, i se mai adaugă şi sumele necesare tipăririi buletinelor de vot, precum şi cele necesare pentru plata indemnizaţiilor pentru membrii biroului electoral de circumscripţie şi a birourilor electorale ale secţiilor de votare, între 1.200 şi 1.600 de persoane, bani care vor fi decontaţi, probabil, de bugetul de stat.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ