Termenul pentru depunerea ofertelor angajante a fost prelungit până la 26 iunie 2017
Oltchim, încă trei luni de incertitudine

0

Termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în vederea cumpărării combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea a fost prelungit până la data de 26 iunie 2017, potrivit unei adrese a Oltchim SA către Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii la procesul de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim SA, precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante până la data de 26 iunie 2017”, a anunţat compania din Râmnicu Vâlcea în acest document, emis în data de 28 martie a.c.
Iniţial, investitorii interesaţi trebuiau să depună oferte definitive până la data de 24 martie, ei aflându-se în faza de due-dilligence (audit aprofundat) la Oltchim.

Preţul de vânzare: cel puţin 307 milioane euro

La începutul lunii martie, administratorii judiciari au decis modificarea planului de reorganizare a activităţii societăţii, pentru a respecta principiul discontinuităţii economice solicitat de Uniunea Europeană. Prin urmare, combinatul va fi vândut pe pachete de active, eliminând SPV-ul, iar investitorii care preiau aceste pachete nu vor fi obligaţi să preia şi angajaţii.
Planul iniţial de reorganizare prevedea transferul activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
Potrivit administratorilor judiciari, existau însă în procedura de vânzare inclusă în acest plan iniţial elemente compatibile cu continuitatea economică. Aceasta ar însemna o extindere a recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători, ceea ce ar fi în contradicţie cu principiul discontinuităţii economice solicitate de Uniunea Europeană. Efectul ar fi fost o posibilă retragere a potenţialilor investitori care ar considera tranzacţia de achiziţie mult prea riscantă, dar şi sancţiuni aplicate României de organismele UE. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Potrivit planului de reorganizare, combinatul s-ar vinde pentru cel puţin 307 milioane euro. Până în prezent, mai mult de patru oferte neangajante au fost depuse, potrivit administratorului judiciar Gheorghe Piperea.
Combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ