La început de primăvară, resturile menajere şi gunoiul de grajd aruncate la întâmplare fac concurenţă culturilor de grâu sau secară din judeţul Dolj. Micile păduri sunt şi ele sufocate de gunoaie, autorităţile neavând încă o soluţie pentru aceste probleme deloc noi şi suficient de mari încât să le ridice semne de întrebare.
„Situaţia gunoaielor este veche şi nerezolvată”
Toate aceste situaţii greu de controlat apar imediat ce doljenii dau startul curăţeniei în gospodării, păşunile, malurile râurilor, intrările sau ieşirile din localităţi fiind transformate în adevărate depozite pentru deşeuri. Nu au un anumit moment al zilei când duc gunoaiele în locuri nepermise şi par a nu avea nicio sfială în acest sens. Mai sunt însă şi cetăţeni care „operează” odată cu lăsarea întunericului, mai ales dacă este vorba despre o cantitate considerabilă de resturi. „Ce să facem dacă nu avem unde să ducem gunoiul?! Nu putem să dăm foc pentru că vin pompierii. Până nu se face ceva cu o firmă care să strângă gunoiul, la fel va fi situaţia. Aici la pod, în Bârca, situaţia gunoaielor este veche şi nerezolvată”, a spus un locuitor al comunei.
„Alba-neagra” cu camerele de supraveghere
În anumite localităţi, în zonele cunoscute pentru faptul că se transformă în munţi de gunoaie, autorităţile luaseră în calcul montarea unor camere de supraveghere. Proiectul a picat la fel de repede cum a luat naştere, lipsa banilor fiind cauza abandonării ideii. „Au spus, la un moment dat, că vor să pună camere aici, la pod, pentru a-i găsi mai uşor pe cei care vin cu roabele de gunoi. Găseşti aici tot ce se poate, de la sticle, cutii, la resturi de mâncare sau gunoi din grajduri”, a completat un alt sătean din Bârca.
„În loc să recoltăm grâu, adunăm pungi, sticle”
Greu de controlat sunt şi practicile oamenilor din Giurgiţa, Segarcea sau Calopăr. Şi aici, fiecare cetăţean se descurcă cum poate când vine vorba de depozitarea gunoiului. Ar vrea să aibă tomberoane şi sunt dispuşi să plătească o anumită sumă, lunar, tocmai pentru a scăpa de stresul resturilor din gospodării. „Nu poţi să îţi dai sema cine aruncă. Aduc cu roabe, cu căruţe şi lasă aici, pe izlazuri la ieşire, respectiv intrarea în sat. Am găsit şi la mine, pe lucernă, dar nu am ce să fac. Eu le mai dau foc şi cele care nu ard le mai iau copiii în saci, la Craiova. Au zis că se face un sistem cu bani europeni şi că o să scăpăm şi de acest stres, dar văd că durează. Ştim că dăm nişte bani, dar măcar intrăm şi noi în rând cu lumea, altfel în loc să recoltăm grâu adunăm pungi, sticle, resturi de mâncare şi mai ştiu eu ce”, se plânge un locuitor al comunei Giurgiţa.
Dezastru şi la Podari
Nici la Podari, localitate situată la puţini kilometri de Craiova, situaţia nu este una mai bună. Pe o parte şi pe alta a Jiului, resturile menajere, ambalajele şi sticlele din plastic au acoperit în totalitate zona verde. Aici, angajaţii ABA Jiu au colectat, luni, nu mai puţin de 50 de metri cubi de gunoi, pentru moluzul şi resturile menajere fiind nevoie atât de munca oamenilor, cât şi de un buldoexcavator.
Cifre, statistici şi indolenţă
Întreaga realitate a gunoiului sufocant este confirmată şi de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj, cifrele rezultate în urma amenzilor aplicate nefiind însă soluţia problemelor din judeţ. De câţiva ani încoace, facem statistici şi contabilizăm sume. Garda de Mediu Dolj mai face un venit propriu, edilii plătesc amenzile, că doar nu o fac din propriul buzunar şi uite-aşa trece vremea. Aşadar, încercarea oamenilor legii de a-i responsabiliza pe cei care răspund de soarta localităţilor din judeţ nu are nicio treabă cu obiectivul vizat. Mai mult, acum, în contextul implementării masterplanului de deşeuri, primarii mai au un moment de respiro, fără să conştientizeze însă că localităţile pe care le gospodăresc, cel puţin teoretic, devin irespirabile.
Fără un termen precis, proiectul de deşeuri va fi implementat
Legat de masterplanul de deşeuri, acesta va fi dus la bun sfârşit, după cum susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj. „Acest proiect are o valoare de peste 50.000.000 de euro. Proiectul este în derulare. Au fost achiziţionate echipamentele pentru colectarea gunoiului. De asemenea, au fost licitate şi sunt în construcţie staţiile de sortare şi compostare la Calafat, Băileşti, Segarcea, Filiaşi, Dobreşti şi Mofleni. În licitaţie se găseşte atribuirea pentru operator. Spunem că este în linie dreaptă pentru că s-a deschis încă de anul trecut procedura de licitaţie şi acum suntem spre finalul evaluării. Totodată, s-a finalizat o parte din documentele necesare pentru containerele îngropate. După ce vom finaliza tot ceea ce am spus anterior, ne rămâne să dăm drumul construcţiei efective a containerelor. La final, va trebui să organizăm licitaţie pentru alegerea operatorului care va răspunde de serviciul de operare al staţiilor respective. Nu pot să dau un termen, o dată la care acest proiect va fi gata, mai ales că se impun multe licitaţii, iar asta înseamnă timp şi chiar situaţii neprevăzute. Cert este că mergem cu proiectul pentru deşeuri până la final, mai ales că ceea ce a fost mai greu a trecut”, a explicat Cosmin Vasile, vicepreşedinte CJ Dolj.