Descentralizarea – un moment oportun

0

Cred că este un moment bun pentru reluarea dezbaterii privind Legea Descentralizării (administrative şi fiscale, în primul rând), pornind însă de la un set de principii împărtăşite şi asumate de către toată lumea. Şi cu mare atenţie la respectarea criteriilor şi normelor de constituţionalitate.
O astfel de Lege poate fi acum construită, „eliberată” fiind de calcule şi raţiuni politicianiste sau electorale. Nu avem alegeri interne, există o anumită stabilitate politică, iar contextul istoric care generează anumite presiuni (centenarul naţiunii noastre şi preluarea de către România în 2019 a şefiei Consiliului UE) nu poate fi decât unul stimulativ în acest sens.
Consider că următoarele 20 de luni reprezintă un interval de timp util pentru dezbaterea acestei legi în toate comunităţile locale, cu liderii din unităţile administrativ-teritoriale, cu experţii români în domeniu şi cu experţii străini din ţările UE care au pus în aplicare un proces similar încununat de succes. Şi, bineînțeles, în Parlament.
Proiectul de descentralizare ar trebui să reprezinte o nouă viziune asupra statului român şi organizării administrativ-teritoriale având ca obiective strategice reducerea decalajelor şi accelerarea dezvoltării. Fără a pune însă sub semnul întrebării atributele de unitate şi indivizibilitate ale statului român, prevăzute de art 1. din Constituţie.
Există, să recunoastem, restanţe importante în procesul de absorbţie a banilor europeni. Avem proceduri şi circuite complicate între cele trei niveluri de alocare a banilor publici (naţional-judeţean-local). Consumatoare de timp, energii şi resurse băneşti care ar putea fi valorificate în scopul dezvoltării. Iar nu al birocraţiei pentru dezvoltare.
Îi punem în continuare pe primarii de toate culorile politice, datorită suprareglementărilor, în situaţii dificile în relaţie cu consiliile judeţene, dar mai ales cu ministerele.
Legea Descentralizării poate rezolva aceste neajunsuri de politică publică. Legea va scădea numărul de relaţii de autoritate şi va creşte numărul de relaţii de cooperare între eşaloanele de putere ale statului român. Un număr semnificativ de atribuţii pot fi transferate la nivel local şi regional.
Comunităţile vor avea dreptul legitim de a lua deciziile care afectează direct viaţa comunităţii. Guvernul central va urmări doar respectarea cadrului legal şi nu va mai interveni, şi cu rost şi fără rost, în activitatea autorităţilor locale.
Banii şi deciziile mai aproape de cetăţeni şi de interesele lor – aceasta este filosofia simplă care ar trebui să stea la baza acestei legi fundamentale pentru viitorul nostru comun.
Cred că o astfel de lege, eminamente liberală, va folosi comunităţilor din judeţul Dolj şi va reduce decalajele de dezvoltare tot mai vizibile între judeţul nostru şi judeţele mari ale ţării. Iar statutul de capitală regională pentru Craiova ar fi un atu important pentru atragerea de investiţii strategice atât de necesare unei identităţi cu adevărat de secol XXI a oraşului nostru emblemă.

Ion Cupă, deputat, preşedinte al ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ