Copiii doljeni, imunizaţi în funcţie de priorităţi

Copii neimunizaţi, părinţi debusolaţi, liste de aşteptare şi autorităţi care dau noi date limită privind sosirea vaccinului Hexacima. Dacă la începutul lunii februarie a.c. s-a precizat, de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, că situaţia depindea de aprobarea bugetului, iată că mai este puţin până la finele lunii martie şi nu se poate vorbi despre o dată sigură a utilizării acestui vaccin. Vestea proată este că cei mici vor fi imunizaţi respectându-se anumite priorităţi, asta pentru că nu va sosi întreg lotul necesar, ci în tranşe. În prima fază se aşteaptă, la DSP Dolj, aproximativ 3.000 de doze de vaccin.

0

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, situaţia actuală depinde în continuare de Ministerul Sănătăţii. Sunt semnale că acest vaccin, la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie, urmează a fi distribuit direcţiilor de sănătate publică din ţară. „După cum ştiţi, situaţia nu depinde de noi, ci de Ministerul Sănătăţii. Ştim şi noi că au fost încheiate contracte şi că la finalul acestei luni, începutul lunii viitoare, problema se va rezolva. Am fost informaţi că se vor cumpăra multe doze la nivel naţional şi că se va face stoc, tocmai pentru a evita situaţii cum este cea din prezent”, a explicat dr. Popescu.

„Vor fi vaccinaţi, întâi, cei care nu au făcut deloc vaccinul”

Partea mai puţin bună este că atunci când va veni vaccinul în judeţul Dolj, dozele nu vor ajunge pentru toţi copiii. Asta pentru că se vorbeşte despre sosirea Hexacimei în tranşe, ceea ce va pune medicii în situaţia de a imuniza după anumite priorităţi. Cert este că au întâietate copiii de două sau trei luni care nu au făcut nicio doză din acest vaccin. „Avem nevoie de foarte multe doze, dar le vom primi în tranşe. În prima fază vor veni 3.000 de doze. Vor fi vaccinaţi întâi cei care nu au făcut deloc vaccinul, adică acei copii de două sau trei luni, apoi cei care se apropie de doi ani şi trebuie să fie imunizaţi cu ultima doză, ţinând cont de faptul că ar fi trebuit să fie făcută la 11 luni. Apoi vedem ce rămâne pentru cei care sunt încă în grafic, mă refer la cei care au cinci luni sau 12 luni. Acest vaccin se face la două, patru şi 11 luni”, a completat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Mare grijă la vaccinul luat de pe Internet

În tot acest timp, părinţii sunt debusolaţi şi mămicile se află în situaţia de a se organiza pe reţelele de socializare pentru a cumpăra vaccinul. Este nevoie de organizare pentru că distribuitorul nu poate livra o singură doză, comanda minimă fiind de zece. Chiar şi aşa, întrucât transportul este foarte important în păstrarea calităţii şi proprietăţii vaccinului, medicii atrag atenţia supra riscurilor. Nici cadrele medicale şi nici farmacişii nu recomandă achiziţia acestui vaccin prin comandă on line, indiferent de asigurările venite din partea vânzătorului. Vaccinul hexavalent protejează copilul împotriva a şase boli grave: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, pneumonia, poliomielita şi hepatita B. Acesta se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni, fiind un vaccin care face parte din schema naţională de vaccinare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ