Reporter: Începutul primăverii presupune, aşa cum ne-aţi obişnuit, şi startul primelor acţiuni de înfrumuseţare a oraşului. Aţi pregătit ceva nou pentru acest an, comparativ cu anii trecuţi?
Aurelia Filip: Pentru debutul primăverii, aşa cum îi stă bine gospodarului, ne-am pregătit din toamnă. Au fost făcute toate plantările de bulboase, astfel încât florile care înfrumuseţează oraşul în timpul primăverii să fie deja în pământ la ora actuală. Aşteptăm o vreme foarte călduroasă, prielnică exploziei de creştere a florilor. Acestea au răsărit deja, noi am verificat acest lucru. Este vorba despre un număr foarte mare de lalele, peste 130.000 de flori. În plus, în Grădina Botanică am venit şi cu alte bulboase tocmai pentru a continua acţiunile de amenajare a acestei zone. În oraş am venit şi cu un număr de arbori, pe aliniamente stradale şi nu numai. Din producţia proprie am venit cu un număr de 40.000 de bănuţi, 20.000 de panseluţe, avem miosotis, plante de sezon care vor întregi covoarele de lalele. Ulterior vom înlocui cu salvia, tagetes, begonii, avem un număr foarte mare de fire de levănţică, aşadar Craiova va înflori şi anul acesta.

„RAADPFL Craiova deţine cei mai buni specialişti din domeniul zonelor verzi”

Rep.: Am văzut pe site-ul instituţiei că Sectorul zone verzi execută şi lucrări contracost. Spuneţi-ne câteva lucruri despre aceste posibilităţi pe care le pot lua în calcul cetăţenii.
A.F.: Craiovenii ar trebui să ştie că RAADPFL Craiova deţine, la ora actuală, cei mai buni specialişti din domeniul zonelor verzi şi nu numai. În peisagistică avem, de asemenea, oameni foarte buni. De exemplu, la solicitarea proprietarilor de teren, în baza unui deviz, putem executa lucrări de amenajări grădini, fie cu material propriu, fie cu materialul clientului. Am luat în calcul aceste servicii tocmai pentru a ne diversifica activitatea, aceasta fiind viziunea mea, în calitate de manager.

Rep.: Obţine regia venituri din astfel de servicii contracost?
A.F.: Avem venituri proprii mari şi din alte sectoare. Administrarea cimitirelor este unul dintre ele. Pe lângă întreţinerea cimitirelor, noi mai avem un compartiment de executare lucrări funerare, aici veniturile crescând foarte mult în ultima perioadă. Au crescut tocmai pentru că suntem serioşi, aspri în a accepta ca cineva să lucreze în cimitirele pe care le administrăm. Suntem aspri tocmai pentru a nu mai avea probleme cu furturile, cu devastarea lucrărilor. Astfel, lucrând cu personalul propriu, oferim concesionarilor contracte de lucrări funerare şi cu plata în rate, ceea ce ne-a adus venituri forte mari. Beneficiarii noştri sunt foarte mulţumiţi de faptul că, executând aceste lucrări cu noi, primesc o garanţie a lucrării, ceea ce un particular nu a oferit niciodată.

Rep.: Tarifele practicate cum sunt?
A.F.: În funcţie de complexitatea lucrărilor, acestea sunt comparabile cu cele practicate pe piaţă, cu cele practicate de cei din sectorul privat. Diferenţa este că de la noi omul primeşte acte pe lucrare şi i se oferă şi o garanţie.

„Trebuie să reparăm jardiniere, fântâni arteziene, băncuţe sau coşuri de gunoi”

Rep.: Legat de mobilierul urban, care este situaţia, în prezent, a locurilor de joacă? Aţi făcut un bilanţ după această iarnă? Sunt multe reparaţii de făcut?
A.F.: De obicei, cum vine primăvara şi vremea ne lasă noi facem planuri pentru anul în curs, dar şi un bilanţ al deteriorărilor. Sunt zone unde locurile de joacă şi spaţiile de agrement sunt aşa cum ne aştepam, cum ne-am obişnuit, din păcate, după perioada rece. Parcul Tineretului este un exemplu negativ. După fiecare iarnă, acest spaţiu este destul de vandalizat. Avem deteriorări mari şi în centrul Craiovei. În timpul iernii, aici este o zonă foarte aglomerată şi toate evenimentele organizate au lăsat şi amprente negative, din păcate. Noi trebuie să reparăm jardiniere, fântâni arteziene, băncuţe sau coşuri de gunoi.

Rep.: Ne aflăm în plin sezon al reparţiei străzilor. Este mult de lucru?
A.F.: RAADPFL Craiova face reparaţii cu piatră cubică şi concasată, deci nu ce ţine de covorul asfaltic. Licitaţiile sunt în curs de derulare, sunt aproape gata. Mă refer la licitaţiile ce privesc procurarea materialelor necesare în vederea executării lucrărilor. Suntem în grafic cu acest capitol. Şi da, este foarte mult de lucru. Este de lucru întrucât ştiţi foarte bine că în mandatul Liei Olguţa Vasilescu s-au introdus kilometri întregi de canalizare şi apă. Până se ajunge la asfaltarea acestor străzi, este responsabilitatea noastră să le pregătim cu piatră. Deja avem solicitări foarte mari din partea Primăriei Craiova.

Rep.: Ce ne spuneţi despre Parcul Romanescu? Noutăţi despre grădina zoologică?
A.F.: Parcul Romanescu este încă în posesia firmei care a câştigat reabilitarea lui. Acest lucru nu înseamnă însă că noi nu avem grijă de vegetaţia de acolo. Dacă un şantier durează mult sau puţin, vegetaţia nu aşteaptă. Noi gestionăm zona verde de acolo, mai ales că ne găsim, în acest parc, material pe care îl putem folosi în lucrările de amenajare, înfrumuseţare şi tot ce ţine de acest sector. Adunând ceea ce ne trebuie, facem bine şi parcului, ne facem un bine şi nouă. Aşteptăm ca Parcul Romanescu să ni se dea în administrare, să fie recepţionat, neavând o dată aproximativă în acest sens. Cert este că anul acesta o să fie făcută recepţia. La grădina zoologică nu s-a întrerupt niciodată activitatea. Animalele o duc foarte bine. Acestea beneficiază de un sistem de încălzire inedit pe perioada rece, având acele panouri. Mai mult, fiind temperaturi scăzute, iarna trecută, noi am achiziționat tunuri de căldură şi le-am putut da o libertate de mişcare mult mai mare.

„Vom avea o nouă familie de maimuţe”

Rep.: A mai crescut numărul animalelor? Aveţi în vedere acest aspect?
A.F.: Ca noutate, în urma întâlnirii cu Federaţia Grădinilor Zoologice din România, întâlnire unde se fac schimburi de experienţă şi de animale, vom avea o nouă familie de maimuţe. Şiţi foarte bine că aveam un singur exemplar, un mascul care este destul de bătrân şi suferind din cauza acestei situaţii. Copiii se vor bucura, în primul rând. Transferul a fost realizat de la Grădina Zoologică Oradea. Este vorba despre opt exemplare de maimuţă, rasa capucin. Este o familie formată din mascul, femelă şi restul pui. Este o feerie în prezent, fiind o rasă de maimuţe foarte jucăuşe. Transferul a fost definitiv. Urmează ca şi noi să transferăm porci vietnamezi. Avem foarte mulţi şi este păcat să fie aglomeraţi. Spaţiul devine, la un moment dat, foarte mic întrucât aceşti porci se înmulţesc foarte repede.

Rep.: Ştim că RAADPFL Craiova are în subordine şi Sala Polivalentă, locul unde ne-am obişnuit să fie organizată o gamă largă de evenimente. Punctaţi-ne câteva mari evenimente ale anului în curs găzduite de Sala Polivalentă.
A.F.: Zilele trecute, a fost concertul Loredanei Groza şi cu siguranţă vor mai apărea evenimente foarte mari. Urmează două manifestări ample, două spectacole dedicate copiilor, unul fiind „Frozen”, în luna mai. Va fi un spectacol mare pentru care s-a încheiat deja contractul. Cu siguranţă vor mai fi alte evenimente mari care la timpul lor vor fi promovate aşa cum se cuvine.

„Funcţionăm în plină campanie de plantări cu un buget de avarie”

Rep.: Care sunt problemele cu care se confruntă instituţia în prezent?
A.F.: Cea mai mare problemă este că funcţionăm în plină campanie de plantări, în plin proces de cosmetizare a oraşului cu un buget de avarie. Nu este admisibil aşa ceva, dar ştim cu toţii cui aparţine vina şi din ce cauză s-a ajuns aici. Este foarte greu să te încadrezi într-un buget limitat. Fiind o activitate sezonieră, ai luni când îţi trebuie foarte mulţi bani pentru procurarea materialelor şi ai luni când nu îţi trebuie. Iată că pe noi întârzierea bugetului naţional ne-a afectat enorm. Ca manager, ajungi în situaţii disperate atunci când nu ai voie să depăşeşti anumite sume şi ţie îţi trebuie urgent materiale pentru realizarea lucrărilor. Degeaba le iau luna viitoare dacă sezonul a trecut.

Rep.: Are RAADPFL Craiova suficient personal?
A.F.: Regia are resursă umană stabilă, iar în perioadele când este mult de muncă avem posibilitatea să lucrăm cu muncitorii sezonieri. Din luna mai o să apelăm la aceste persoane. Lucrăm cu dumnealor de mult timp, s-au obişnuit deja, ştiu ce lucrări avem de făcut şi nu sunt probleme. Regia are 715 angajaţi şi pot spune că ar mai fi nevoie, mai ales că vom lua în grijă şi Parcul Nicolae Romanescu. Să întreţinem 90 de hectare de zonă verde cu tot ceea ce se impune, nu va fi un lucru uşor. Va trebui mărit numărul de personal.

„Dacă proprietarii câinilor nu vor lua în serios lucrurile, se va trece şi la amenzi”

Rep: Se lucrează în schimburi?
A.F.: Se lucrează în schimburi şi se asigură şi permanenţa. Ştim cu toţii ce înseamnă să laşi un parc neîntreţinut într-o sâmbătă şi o duminică. Ar fi dezastru. Sunt foarte mulţi craioveni care respectă munca noastră, dar ca peste tot sunt şi oameni necivilizaţi care niciodată nu vor şti ce înseamnă un coş de gunoi. De exemplu, în Parcul Romanescu, dacă nu aduni gunoiul într-o sâmbătă şi o duminică, luni vei lua două remorci de gunoi de pe spaţiul verde. Mai avem probleme cu cetăţenii care au câini. Pe spaţiile verzi, dacă greblezi, este imposibil să nu ai surprize şi ştiţi la ce mă refer. Vor mege în Parcul Romanescu, acolo unde copilaşii se vor putea juca pe spaţiul verde şi nu este admisibil să se lovească de materiile fecale. La acest capitol este mult de lucrat. Vom face o acţiune de informare în primă fază, pentru ca proprietarii câinilor să utilizeze acele punguţe, să devină responsabili. Dacă proprietarii câinilor nu vor lua în serios lucrurile, se va trece şi la măsurile drastice, la amenzi. Dacă respectăm legislaţia, ne respectăm pe noi.

„Mă consider un om drept, extrem de exigent”

Rep.: Cum caracterizaţi relaţia manager-subalterni în cadrul RAADPFL Craiova?
A.F.: Nu i-am considerat niciodată subalterni, ci colegi. Sunt colegii mei cu toţii. Eu lucrez din anul 1986 în această instituţie, cu foarte mulţi dintre ei colaborând încă de la începuturi. Eu mă consider un om drept, extrem de exigent şi aplic acest lucru şi în relaţia cu cei din jur.

Rep.: Contează faptul că la conducerea unei instituţii unde înfrumuseţarea este cuvântul de bază, se găseşte o femeie?
A.F.: Nu este o diferenţă între un manager bărbat şi un manager femeie. În zona aceasta, legat de înfrumuseţare, doamna Vasilescu a ajuns să lucreze cu femei. Şi directorul serviciilor publice din primărie, care ne coordonează, este tot femeie. Avem un atu pentru că poate dintotdeauna am fost mai atente, noi femeile, la tot ceea ce înseamnă frumos. Din acest punct de vedere, îi asigur pe cetăţeni că oraşul Craiova va fi în continuare bine gospodărit.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ