Cine face lumină?

0

Nu există la ora asta în România instituţie cu rol major în arhitectura statului de drept care să nu fie afectată la nivelul imaginii publice, al credibilităţii.
Nu există lider politic sau public cu rol determinant în derularea proceselor democratice din România care să nu aibă probleme mai mari sau mai mici de credibilitate. Câte un semn de întrebare deasupra capetelor lor, mai mult sau mai puţin artificial.
Suntem în plin război al legitimităţilor. Pare că am intrat într-un tunel întunecat din care nu mai ieşim. Energia consumată în bătălia contestărilor de tot felul e atât de mare, încât ar fi fost bine s-o alocăm unor cauze mai bune.
De ce am ajuns aici?! Pentru că politicul ar fi dorit să controleze şi să domine toate celelalte puteri legitime – spun unii! Pentru că justiţia şi serviciile secrete ar dori să controleze politicul şi să facă din democraţie o formă fără fond – spun alţii.
Personal, cred că trebuie să ieşim repede din acest război care nu ne face bine ca societate şi ca naţiune.
Trebuie să ne întoarcem de urgenţă şi ”pe bune” la principiul democratic fundamental al echilibrului şi separaţiei puterilor în stat.
Am învăţat în toţi aceşti ultimi ani, pe pielea noastră, ce înseamnă că ”puterea absolută corupe absolut” (şi parcă mai mult în alte zone de leadership decât în cea politică).
E timpul să intrăm într-o nouă etapă a democraţiei româneşti.
Aceea în care bunul simţ public să fie suveran, în care nimeni nu trebuie să aibă toată puterea, în care jocul democratic trebuie să fie transparent, desfăşurat, EXCLUSIV, în limitele precizate de Constituţia României.
Aceea în care responsabilitatea să nu mai fie un cuvânt gol într-un discurs sau o declaraţie de presă. Peste tot în lumea civilizată, liderii din instituţiile publice care săvârşesc erori menite să pună sub semnul întrebării credibilitatea instituţiei pe care o conduc, îşi asumă responsabilitatea prin DEMISIE.
Nu ne rămâne decât să reunim, în această direcţie a democraţiei de conţinut, voinţele tuturor celor care credem că aceasta e soluţia pentru a face lumină.

Deputat Ion Cupă, preşedinte ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ