Protest în uniformă

Mii de angajaţi ai MAI, printre care şi câteva sute din judeţul Olt (cca 150 de poliţişti sau angajaţi ai poliţiei din Olt, la care se adaugă pompieri sau jandarmi), încadraţi înainte de 2008, sunt înşelaţi lunar la calcularea salariului, venitul de bază nefiind adus la nivelul salariului minim. Înşelătoria a fost pusă pe masa ministerului de către sindicate, care mai solicită şi majorarea drepturilor personalului MAI în raport cu cei din învăţământ şi sănătate. Pentru a pune presiune pe conducerea ministerului ca să îndrepte situaţia, angajaţii din MAI se pregătesc să iasă în stradă. La Olt, au început să strângă semnături pentru declanşarea conflictului de muncă şi obţinerea autorizaţiei de protest.

0

Data angajării face diferenţa la salariu
Ei sunt cei care aplică legea, însă legea nu se aplică şi în cazul lor. O anomalie tipic românească, readusă în discuţie de sindicate, care aşteaptă un răspuns de la ministerul de resort. Numeroşi poliţişti, pompieri, jandarmi şi angajaţi din cadrul MAI au constatat că grila lor de salarizare nu a fost actualizată la salariul minim garantat în plată, fiind astfel înşelaţi la salariul lunar. „La nivel naţional, sindicatele reprezentative au avut o întâlnire luna trecută cu doamna ministru, în cadrul căreia am ridicat această problemă şi am solicitat ministerului de resort să intre în legalitate, mai ales că noi suntem cei care aplicăm legea. Dacă nouă, celor care ne ocupăm cu aplicarea legii, nu ni se respectă legile privind salarizarea, înseamnă că nu avem ce să mai căutăm la serviciu! Sunt poliţişti în structuri care nu au salariul de bază adus la nivelul salariului minim. Dacă, spre exemplu, celor încadraţi în 2016 li se calculează salariul de bază raportat la 1.250 lei, iar celor care vor fi încadraţi în acest an raportat la 1.450 lei, cei anterior încadraţi nu au fost aduşi la nivelul de salarizare actual. Există discrepanţe de salariu între persoane cu aceeaşi vechime, aceeaşi vârstă, aceeaşi treaptă. Astăzi am reamintim Guvernului că nu a apărut nimic în urma discuţiilor din ianuarie. HG 1/2017 stabileşte salariul minim pe economie la 1.450 lei, dar şi sancţiuni, în premieră, pentru angajatori. Nu vrem să fim puşi în situaţia ca ministerul să plătească sancţiuni, când ar putea reactualiza salariile în cuantumul acelor sancţiuni”, a declarat şeful Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – Biroul Teritorial Olt, Cristel Ioţu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”- Filiala Olt.
La nivelul Oltului, potrivit liderului de sindicat, 21 de persoane s-au adresat deja sindicatului solicitând sprijin pentru o eventuală reprezentare în instanţă, în situaţia menţionată găsindu-se circa 50 de angajaţi din rândul personalului civil contractual. În ceea ce priveşte poliţiştii, este estimat numărul de 100 de persoane care se află în această situaţie, în prezent sindicatul efectuând acţiunea de identificare.

Poliţiştii se simt discriminaţi în comparaţie cu ceilalţi bugetari

Totodată, SNPPC a readus în atenţia guvernului şi salarizarea tuturor angajaţilor MAI, solicitând majorarea drepturilor în raport cu cele ale personalului din învăţământ sau sănătate. Solicitarea sindicatului, postată şi pe o reţea de socializare, s-a bucurat de numeroase aprecieri şi distribuiri.
„Reamintim Guvernului Grindeanu că salariile poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor şi personalului contractual din MAI nu au fost majorate din octombrie 2008. Personalul MAI este discriminat în raport cu personalul din sănătate şi învăţământ. Nu dorim să intrăm într-o logică conflictuală, suntem deschişi dialogului, dar solicităm respect pentru valoarea muncii noastre. În momentele de criză socială, angajaţii MAI au demonstrat profesionalism şi disponibilitate, calităţi care au dus la o soluţie finală benefică statului de drept prin menţinerea echilibrului social. Am apărat şi protejat viaţa şi integritatea corporală, bunurile publice şi private. Statul de drept, în schimb, nu a recompensat pe măsură munca noastră. Profesia de poliţist este o profesie de vocaţie şi risc. În ultimii doi ani am plătit scump, cinci poliţişti fiind decedaţi şi şase răniţi grav, totul doar pentru a proteja ordinea şi liniştea publică. În concluzie, dorim să evităm conflictul şi vă solicităm cu prioritate eliminarea disfuncţiilor salariale existente, prin majorarea acestor drepturi personalului MAI în raport cu cei din învăţământ şi sănătate”, susţin reprezentanţii ANPPC.

Oamenii legii se pregătesc să iasă în stradă

Nemulţumirile angajaţilor MAI sunt atât de mari, încât ei se pregătesc să iasă în stradă. ,,Noi, cei din teritoriu, vrem să punem presiune şi să ieşim în stradă. Nu cerem măriri de salariu, ci aplicarea legii. Mai mult, celebra Ordonanţă 2/2017 nu include şi poliţiştii la măriri de salarii. Ei nu sunt bugetari, ei nu mănâncă. Suntem atât de speciali, că nu suntem incluşi nicăieri la drepturi. Suntem funcţionari cu statut special, nu suntem nici funcţionari, nici militari”, a mai declarat Ioţu. În vederea autorizării mitingului, pentru a stabili câţi poliţişti şi angajaţi MAI vor participa la protestul cu tema „Respectăm legislaţia în domeniu”, sindicatul oltean a purtat discuţii cu angajaţii IPJ Olt, săptămâna trecută, dar şi cu angajaţii din Caracal şi Scorniceşti. Toate judeţele care doresc să organizeze protest vor fi centralizate la Bucureşti, pe baza proceselor-verbale încheiate de filialele din teritoriu, SNPPC urmând a stabili data când oamenii legii îşi vor striga nemulţumirile în stradă. Nu ar fi pentru prima dată când oamenii legii ar ieşi în stradă. Ei au mai făcut-o şi în urmă cu câţiva ani. Atunci, ţinta lor a fost preşedintele Traian Băsescu, acum în colimator este doamna ministru Carmen Daniela Dan.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ