În cuvântul de învăţătură împărtăşit celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a arătat că „în această duminică este aşezat înaintea ochilor noştri sufleteşti un episod care ţine de sfârşitul veacurilor: obşteasca Judecată, când va veni Fiul Omului întru slava Sa şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. La această A Doua Venire, omul va fi judecat după faptele şi după credinţa sa. Faptele pot fi săvârşite numai în timpul vieţii pământeşti, însă această viaţă este limitată şi de aceea trebuie să săvârşim cele bune pentru ca sufletul nostru să trăiască veşnic lângă Dumnezeu şi nu să trăiască veşnic în osândă. Evanghelia se numeşte Înfricoşătoarea Judecată pentru că înfricoşător este verdictul pentru cei care nu l-au avut în inimile lor pe Dumnezeu, pentru cei care nu L-au mărturisit pe Dumnezeu.
În această duminică învățăm care sunt cele şase moduri în care putem săvârşi fapta cea bună, ea însăşi expresia sau mărturia credinţei noastre: căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine.
Mântuitorul arată faptele milei trupeşti, însă este întrebat Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Şi când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
În antiteză, aceleaşi întrebări sunt puse şi de cei care nu Îl recunosc pe Dumnezeu, de cei care nu împlinesc poruncile lui Dumnezeu: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Şi când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine?
Mântuitorul ne arătă că Se identifică cu toţi cei de lângă noi, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut şi ne amintim aici de Pilda Samarineanului milostiv în care vedem, de fapt, cine este aproapele nostru.
Evanghelia de astăzi ne arată cât de iubiţi şi cât de plăcuţi sunt drepţii înaintea lui Dumnezeu pentru că a lor este împărăţia cerurilor”, a subliniat Chiriarhul Râmnicului.
La final, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Arhiepiscopală.
Sursa: Arhiepiscopia Râmnicului

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ