Peste 430 de asistenţi personali plătiţi de Primăria Craiova

Ultimul bilanţ întocmit de către reprezentanţii Compartimentului Protecţie Socială şi Asistenţi Personali din cadrul Primăriei Craiova indică faptul că, în anul 2016, la nivelul autorităţii locale, au fost aprobate nu mai puţin de 500 de posturi de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav. În urma verificărilor efectuate nu au fost depistate probleme sau încălcări ale legislaţiei în vigoare, semn că persoanele cu dizabilităţi sunt bine îngrijite. Cei mai mulţi dintre asistenţii personali sunt rudă cu persoanele în cauză, copii şi adolescenţii deţinând cea mai mare pondere când vine vorba de persoane cu handicap.

0

Potrivit raportului de activitate al Compartimentului Protecţie Socială şi Asistenţi Personali din cadrul Primăriei Craiova, în semestrul al doilea din anul 2016, au fost angajaţi 36 de asistenţi personali. Pe de altă parte, din motive întemeiate, fie că persoana cu handicap a decedat, fie că asistentul personal şi-a schimbat domiciliul sau că s-a modificat gradul de încadrare al persoanei cu probleme, au fost înregistrate 37 de suspendări, respectiv încetări contractuale. Astfel, în iulie 2016 au fost plătite lefuri, în valoare totală de 703.000 de lei, pentru 440 de asistenţi personali, în timp ce în decembrie 2016 au primit salarii, nu mai puţin de 434 de persoane, totalul sumei fiind de 695.000 de lei.

Instructaj din doi în doi ani

Conform datelor statistice, numărul mai mare al persoanelor cu handicap este în rândul copiilor şi al adolescenţilor, cele mai frecvente afecţiuni fiind encefalopatia infantilă, oligofrenie, sindrom Down şi distrofie musculară. Pentru a fi siguri că persoanele cu handicap beneficiază de servicii optime, reprezentanţii Compartimentului de Protecţie Socială Din cadrul Primăriei Craiova organizează, semestrial, cursuri de instruire, Asistenţii personali sunt obligaţi să participe la un astfel de instrucaj, din doi în doi ani. La programul din perioada 20-22 decembrie 2016, au fost instruiţi 214 asistenţi personali.

720 de anchete sociale în şase luni

În ceea ce priveşte verificările efectuate la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi, nu au fost raportate probleme. În semestrul al doilea al anului 2016, au fost făcute 720 de anchete sociale, rezultatul acestora fiind unul pozitiv. Organele de anchetă nu au sesizat încălcări ale contractului de muncă şi nici nu au primit reclamaţii sau sesizări de la persoanele asistate. Cu prilejul acestor controale, asistenţilor personali li se face şi o informare, consiliere sau mediere cu privire la noutăţile din domeniu.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ