Contribuabilii craioveni, cu ochii pe bonificaţia de 10%

În prima lună a anului curent, în casieriile Direcţiei impozite şi taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova au ajuns sume de bani aferente încasării unui număr de 11.145 de roluri (creanţe fiscale şi nefiscale). Gradul de colectare al taxelor şi impozitelor din 2016 este de aproximativ 68%, contribuabilii care se grăbesc să-şi plătească dările către stat primind şi în acest an bonificaţia de 10%.

0

Craiovenii vor trebui să plătească aceleaşi sume de bani pentru acoperirea taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2017, după ce Consiliul Local al Municipiului Craiova a decis ca aceste dări să rămână la nivelul celor de anul trecut. Excepţie de la această hotărâre fac clădirile nerezidenţiale şi clădirile vechi şi neîngrijite. Astfel, pentru „clădirile nerezidenţiale a căror valoare a fost actualizată în ultimii trei ani faţă de anul de referinţă, impozitul se ajustează prin aplicarea cotei de 23%, faţă de 33% cât era în 2016. Pentru anul 2017 se majorează cu 500% impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova”, se arată într-o informare a Direcţiei impozite şi taxe din cadrul Primăriei Craiova.

Peste 11.000 de creanţe achitate în ianuarie
Conform bilanţului Direcţiei impozite şi taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, de la începutul anului şi până în prezent au fost achitate nu mai puţin de 11.145 de creanţe fiscale şi nefiscale. Craiovenii şi agenţii economici din municipiu, care se grăbesc să îşi achite dările, vor beneficia şi în acest an de bonificaţia de 10%. Potrivit reprezentanţilor DIT Craiova, pentru taxa de parcare, în cuantum de 40 lei/an, nu se aplică reducerea de 10%. Această reducere se acordă la impozitele datorate pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport. Totodată, conform prevederilor legale, pentru plata taxelor şi impozitelor locale sunt două termene limită – 31 martie şi 30 septembrie a.c., care, odată depăşite, duc automat la „încărcarea” plăţilor ce trebuie efectuate cu majorări de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracţie de lună, pentru valoarea debitelor restante.

Grad de colectare de 68%
Cât priveşte situaţia încasărilor făcute în anul 2016, potrivit aceluiaşi bilanţ al DIT Craiova, au ajuns în bugetul local nu mai puţin de 140.072.000 de lei, gradul de colectare înregistrat la data de 25 ianuarie a.c. fiind de 68%. Şi în acest an, cetăţenii şi agenţii economici care îşi derulează activitatea în Craiova primesc plicuri prin poştă, fiind înştiinţaţi cu privire la situaţia impozitelor şi taxelor datorate. Pe de altă parte, cei care înregistrează datorii vor fi înştiinţaţi prin somaţii să îşi achite dările.

Plăţi on-line sau la casieriile instituţiei
Direcţia impozite şi taxe a Primăriei Municipiului Craiova a pus la dispoziţia contribuabililor mai multe modalităţi de plată. Astfel, cei care vor să evite cozile de la ghişeele de plăţi ale Direcţiei impozite şi taxe Craiova au la dispoziţie varianta plăţii electronice (prin internet banking), a punctelor de lucru ale băncii BRD (pentru municipiul Craiova), pagina de internet www.ghiseul.ro, plata prin mandat poştal sau cea prin ordin de plată. Contribuabilii care însă doresc să achite cu numerar, pot face plata la sediul direcţiei sau la punctele de încasare ale instituţiei. Începând cu anul 2016, DIT are mai multe astfel de puncte: punct de încasare Calea Bucureşti nr. 51C (Piaţa centrală) în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 08:30 – 16:00, şi miercuri, orele 08:30-18:00; punct de încasare str. Mitropolit Firmilian nr. 14 de luni până vineri, orele 08:30 – 16:00; punct de încasare Craioviţa Nouă (Bulevardul Oltenia Bl.65A1- parter), de luni până vineri, orele 10:30 – 18:00; punct de încasare Brazda (str. Doljului, nr.37, Bl. G4, parter), de luni până vineri, orele 10:30 – 18:00; punct de încasare Rovine (str. Nicolae Iorga, nr.31, Bl. E1, parter), de luni până vineri, orele 10:30 – 18:00; punct de încasare 1 Mai (str. Independenţei nr. 12, Bl.7, parter), de luni până vineri, orele 10:30-18:00; punct de încasare Lăpuş (Calea București, nr.137, Bl.T6, parter), de luni până vineri, orele 10:30 – 18:00.

2015 plăţi prin sistem on-line
Referitor la modalitatea plăţii impozitelor şi taxelor din faţa calculatorului, locuitorii Craiovei au făcut, în anul 2016, nu mai puţin de 2015 astfel de plăţi. Suma totală provenită din taxe şi impozite achitate anul trecut, prin „ghişeul.ro”, este de 474.805.000 de lei. În prima lună a anului curent, nu mai puţin 493 de de persoane au ales varianta „ghişeu.ro”. Contribuabilii care se înscriu pe portalul ghişeul.ro primesc în email numele de utilizator şi parola, timpul de aştepare fiind diferit, cu menţiunea că sunt persoane care le-au primit în mai puţin de o oră de la data solicitării, dar şi cazuri în care durata de aşteptare s-a întins până la 10 zile.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ