Euro s-a oprit la 4,50 lei

0

Tendinţa de apreciere a leului faţă de euro, care s-a manifestat încă de la începutul anului, a continuat pe fondul unei creşteri a apetitului pentru risc pe pieţele financiare.
Cursul euro a scăzut de la 4,5048 lei, la începutul perioadei, până la 4,4927 lei, nivel care se mai înregistra în octombrie trecut. La finalul perioadei, media a fost stabilită la 4,4973 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,495 şi 4,503 lei.
Aprecierea leului a fost sprijinită şi de emisiunea de obligaţiuni scadente în martie 2021, care a stimulat intrările de capital. Finanţele au atras 570 milioane lei, la un randament mediu anual de 2,54%, în creştere faţă de octombrie trecut când el a fost de 2,14%.
Majorarea dobânzilor este cauzată atât de perspectiva creşterii inflaţiei în acest an, care ar putea ajunge, conform BNR, la 2,1%, dar şi de politica Rezervei Federale americane de a ridica constant nivelul dobânzii sale cheie.
Până la sfârşitul lunii este de aşteptat ca euro să se menţină în culoarul 4,48 – 4,52 lei, care s-a conturat de la începutul anului.
Leul este protejat şi de notele date de agenţiile de evaluare financiară, precum Fitch, care au menţinut ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă.
Cursul dolarului american a scăzut la finalul perioadei până la 4,1880 lei, nou minim al ultimei luni şi jumătate. Cotaţiile din piaţa valutară au coborât până la 4,188 lei, maximul fiind de 4,211 lei.
Moneda americană a fost “amendată” de declaraţiile noului preşedinte al SUA, care în cadrul discursului inaugural a oferit puţine detalii privind politica sa fiscală. În schimb, el a revenit la sintagma ”America First”, afirmând că ”fiecare decizie legată de comerţ, taxare, imigraţie şi afaceri externe va fi făcută în beneficiul muncitorilor americani şi al familiilor”, continuând prin a spune că ”protecţia va duce la prosperitate şi putere”.
Media monedei elveţiene a fluctuat între 4,1896 şi 4,2040 lei, cea de la finalul intervalului fiind stabilită la 4,1947 lei.
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0580 la 1,0755 dolari, maximul ultimei luni şi jumătate, la finalul intervalului, evoluţia ei fiind marcată de mai multe evenimente.
Premierul britanic Theresa May s-a declarat adepta unei rupturi clare şi nete de UE, lăsând, totuşi, loc pentru un eventual acord care să satisfacă ambele părţi.
Au urmat declaraţiile preşedintei Fed, Janet Yellen, care a afirmat că instituţia pe care o conduce doreşte să majoreze dobânda anual de mai multe ori până în 2019.
La finalul perioadei, cotaţiile au fluctuat între 1,0625 şi 1,0709 dolari, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a atacat declaraţia lui Donald Trump care consideră că dolarul este „prea puternic”, afimând că în cadrul organizaţiilor G7 şi G20 există obligaţii care opresc ţările să-şi devalorizeze artificial propria monedă.

Analiza cuprinde perioada 17 – 23 ianuarie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ