Buldozerul PSD, bun de dărâmat mituri electorale

Pesediştii doljeni au câştigat detaşat alegerile, chiar şi în fiefurile PNL Mitul electoratului urban de dreapta şi mitul primarilor aducători de voturi s-au făcut praf în Dolj, la alegerile parlamentare din 11 decembrie. PSD a câştigat categoric la oraşe, în toate cele şapte localităţi urbane din judeţ, inclusiv în urbele cârmuite de edili liberali. Trendul s-a propagat exponenţial în mediul rural, localităţile adjudecate fără drept de apel de rivalii de la PNL, partid care a obţinut aproape o treime din funcţiile de primari la alegerile locale de acum câteva luni, putând fi numărate pe degete. Pe degetele de la o singură mână.

0

Peste 250.000 de voturi valabil exprimate s-au înregistrat în Dolj la alegerile parlamentare din 11 decembrie, judeţul fiind de altfel unul dintre cele cu prezenţă mai numeroasă la vot. În clasamentul numărului de voturi, Doljul ocupă locul 3 la nivel naţional, după Bucureşti şi Prahova. Din total, aproape jumătate, 123.229 mai precis, sunt voturile orăşenilor din Dolj. Cum mediul urban era considerat în general un apanaj al dreptei, chiar şi într-un judeţ poreclit constant „roşu” în media naţională, aici era aşteptat un meci strâns între principalii combatanţi electorali – PSD şi PNL. Meciul n-a avut însă niciun istoric, ca să-i cităm pe comentatorii sportivi, liberalii pierzând cu brio alegerile în toate cele trei municipii şi patru oraşe din judeţ, inclusiv în cele două în care au primari în funcţie.

Oraşele, în premieră, pesediste pe linie
Iată cum stă situaţia pe oraşe. La Craiova, PSD a obţinut 51,8 la sută din voturi la Senat şi 53,3 la sută la Camera Deputaţilor, iar PNL a bifat 17,1 la sută la Senat şi 16,6 la Camera Deputaţilor. Clasamentul e acelaşi în celelalte oraşe din judeţ, diferă doar procentele: Calafat 62, 7/69,5 – PSD şi 12,6/10,9 – PNL; Filiaşi 70/70  PSD şi PNL 9,9/9,7; Segarcea 76/75,9 PSD şi PNL 6,2/5,3; Bechet 79/ 78,3 PSD şi 6,2/7,1 PNL; Băileşti 62,3/62,5 PSD şi 17,9/18 PNL; Dăbuleni 57,1/57,1 PSD şi PNL 32,2/32,1. De menţionat că în ultimele două localităţi enumerate primarii aparţin PNL. Un alt partid de dreapta, PMP, a avut o prezenţă relativ discretă în mediul urban, la Craiova plasându-se în jurul pragului electoral. ALDE a înregistrat în municipiul reşedinţă de judeţ 6,4 la sută la Camera Deputaţilor şi 7,6 la Senat, în timp ce scorul record pe urban l-a înregistrat la Calafat, unde a bifat 8,2 la sută la Senat. La Craiova s-au remarcat şi debutanţii de la USR, care au înregistrat peste 10.000 de voturi şi un procent de 11 la sută, de vreo cinci ori mai mult decât scorul obţinut de exemplu în Poiana Mare, localitatea din care provine singurul deputat obţinut de partidul lui Nicuşor Dan în judeţul Dolj.

Plutonul învingătorilor din PNL
Liberalii n-au stat mai bine nici la ţară, unde culoarea politică a primarilor liberali proaspăt aleşi sau realeşi la scrutinul din iunie nu s-a concretizat în victorii pe măsură pentru partid la alegerile parlamentare. Asta în ciuda faptului că, în toiul campaniei electorale, liberalii i-au făcut vedete pe edili, postându-i pe pliantele electorale mai dihai decât pe Cioloş, în detrimentul candidaţilor propriu-zişi. Aşa se face că, deşi numără în statisticile de partid 30 de primari liberali în Dolj, PNL nu a câştigat alegerile parlamentare decât în 9 localităţi: Apele Vii, Castranova, Catane, Desa, Drănic, Gogoşu, Predeşti, Radovan şi Rojişte. Doar în patru localităţi doljene, liberalii au reuşit să se impună în faţa PSD, cu un scor categoric, de peste 5o la sută din sufragii: Castranova 53,3 la 33,9; Catane 55,3 la 32,6, Gogoşu 53,2 la 36,1 şi, recordul absolut, Rojişte cu 58,5 la 31,2 cât au obţinut candidaţii PSD, cu menţiunea că cifrele prezentate mai sus reprezintă scorurile electorale obţinute de cele două mari partide la Senat. De cealaltă parte, PSD a obţinut scoruri de peste 80 la sută în 18 localităţi, recordul fiind înregistrat la Pleşoi, unde social democraţii au adunat 93,4 la sută din voturile valabil exprimate.

PMP a ratat mandatul de deputat la 371 de voturi
Lucrurile nu au stat roz în mediul rural nici pentru PMP, formaţiune care a obţinut prin fuziunea cu UNPR un număr de cinci primari în Dolj. Filiala condusă de Gheorghe Bică a reuşit să se impună pe primul loc în numai două localităţi: Piscu Vechi, unde a obţinut 44,3 la sută şi Secu, unde a bifat 37,9 la sută. PMP Dolj a obţinut scoruri de peste 10 la sută în 15 dintre localităţile judeţului. ALDE a obţinut cel mai bun procent la alegerile parlamentare la Bucovăţ, localitate condusă de unicul primar doljean al partidului – 29,5 la sută şi la Secu – comuna în care la locale a ratat la mustaţă postul de primar – 28,8 la sută. Ca să vă faceţi o idee cât de strânsă a fost lupta pentru ultimul post de deputat de Dolj, trebuie spus că diferenţa au făcut-o câteva sute de voturi, 371 mai precis. Atât a fost avansul înregistrat în Dolj de USR la Camera Deputaţilor faţă de PMP (13.194 faţă de 12.823 de voturi).

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ